Až do čtvrtka přitom chovatelé nezaznamenali ze strany šelem ani náznak agresivního chování, přestože s marabu obývali vedlejší výběhy už od loňského podzimu.

"Oba druhy sdílely sousedící výběhy od loňského října a často bylo možné pozorovat, jak odpočívají v těsné blízkosti pletivového plotu, který je odděloval. Přestože vlci pronikli do sousedního výběhu, nehrozilo, že by se mohli dostat do prostoru zoo, protože od návštěvnické trasy výběh navíc dělí elektrický ohradník," řekla Právu mluvčí liberecké zoo Zuzana Šafaříková.

Útok nikdo nečekal

Nenadálá dravost obou vlků chovatele překvapila mimo jiné i proto, že ačkoli patří mezi psovité šelmy, jsou spíše všežravci a kromě masa si běžně pochutnávají na ovoci. "Je pro ně typická klidná povaha, to znamená, že chovatelé se mezi nimi běžně pohybují. Proto lze tuto událost označit jako výjimečnou," dodala Šafaříková.

Nečekaná ztráta páru afrických čápů, který si liberecká zahrada přivezla teprve na sklonku roku 2005 z nizozemského Emmenu, bude mít bez přehánění globální důsledky. Marabu, kteří jsou vedeni v evropské plemenné knize, se totiž v zajetí jen velmi těžko rozmnožují a například v roce 2005 se po celém světě podařilo uměle odchovat jen 27 mláďat.

"Náš pár byl navíc nadějný, nebyl vůči sobě agresivní a v současnosti začal přicházet do reproduktivního věku - zaznamenány byly i náznaky hnízdění," podotkla mluvčí.

Marabu, kteří žijí jen v Africe, plní na černém kontinentu funkci zdravotní služby, protože se živí mršinami a často jako první otevírají břišní dutinu uhynulých zvířat. Patří přitom k poměrně mohutným ptákům, rozpětí křídel totiž dosahuje až tří metrů a nebezpečný je především jejich masivní zobák.