Hlavní obsah

Nejlepší psi z bojových misí dostali vuřty od ministryně

Právo, Novinky, Barbora Silná
GRABŠTEJN

Dvanáct speciálně vycvičených psů, kteří absolvovali válečné i mírové mise české armády, se ve čtvrtek dočkalo na vojenské veterinární základně Grabštejn na Liberecku ocenění. Vyznamenání dostali přímo z rukou ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL). A jako bonus navíc metrový věnec vuřtů.

Článek

To byl pro některé psí specialisty tak silný zážitek, že se s radostí vrhali po voňavém věnci, pokud jim to jejich psovod dovolil. Ti ze šampiónů, kteří stačili zhltnou svou pochoutku a odměnu rychleji, pak mlsně pokukovali po odměně souseda.

Vojenští psi byli oceněni věncem vuřtů. Foto: PRÁVO/Barbora Silná.

Jediným psem, který si svůj věnec hrdě odnesl na krku až do kotce, byl tříletý německý ovčák vycvičený na vyhledávání drog Dik, který se svým psovodem Petrem Richterem absolvoval misi v Kosovu. "Je zvyklý, že si nesmí vzít žádnou potravinu, pokud mu to nedovolím. Při naší práci se setkáváme se spoustou odpadků a některé mohou být nastraženy," vysvětlil Richter.

Čtyřletá Kety vyhledávající výbušniny zase pošilhávala po zbývající půlce věnce. "Tu už ale nedostane, protože ji mám pro svého druhého psa, čtyřletého německého ovčáka Rexa, který s námi byl také na misi v Afghanistánu. Vzít dva psy na slavnostní ocenění, by ale bylo problematické," shrnul psovod Ivan Bindík.

Ondřej Novotníček se svým Ulfem z Agíru přivítal ministryni obrany Vlastu Parkanovou na veterinární základně na Grabštejně. Foto: PRÁVO/Barbora Silná.

Samotnou ministryni pak svou packou přivítal jeden z nejúspěšnějších psů, devítiletý Ulf z Agíru, který byl se svým psovodem na třech misích. "Hodně se mluví o misích, ale nebezpečí na vás může číhat i tady doma," řekl Právu jeho psovod Ondřej Novotníček. Se svým psem totiž při jednom ze cvičení v Krušných horách přežili i dramatickou nehodu. Podařilo se jim seskočit z neřízeného sněžného skútru ze srázu a tím si zachránit život.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová ocenila věncem vuřtů na Grabštejně dvanáct služebních psů za účast na vojenských misích. Foto: PRÁVO/Barbora Silná.

"Na další misi se mnou Ulf už nepojede, protože je starý a má zdravotní problémy. Až se vrátím, tak mu koupím tady v Hrádku nad Nisou malou zahradu, aby mohl odejít do psího důchodu," shrnul Novotníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám