Hlavní obsah

Pitva mláděte gorily neurčila, zda by přežilo

PRAHA

První výsledky páteční pitvy neprokázaly, zda gorilí mládě uhynulo až poté, co jeho matka Kamba přetrhla při porodu pupeční šňůru, nebo už dříve. Jisté je pouze, že se mládě vůbec nenadechlo. Mládě bylo plně vyvinuté, šlo o samce vážícího 2,2 kilogramu bez zjevných problémů.

Článek

Tělo bude podrobeno i bakteriologickému šetření a dalším zkoumáním. "Jejich výsledky nám ukážou, jestli by mládě mělo šanci na přežití, pokud by se narodilo," řekl mluvčí pražské zoologické zahrady Vít Kahle. Nezvyklá byla pouze zvětšená levá nadledvinka, která bude ještě předmětem histologického vyšetření. Závěry by měly být známy do dvou týdnů.

V pavilonu goril panoval podle Kahleho v pátek klid, atmosféra byla dobrá a Kamba je v pořádku. Čekají ji ještě dva týdny užívání antibiotik, aby nedostala infekci. Pětatřicetiletá samice je zdravá a v budoucnu by mohla ještě zabřeznout. Chovatelé tomu bránit nebudou, přestože je vzhledem k věku riziko dalšího neúspěchu. Gorila mládě v pořádku donosila, zkomplikoval se jen porod. [celá zpráva] Ošetřovatelům se několik hodin nedařilo dostat z těla mrtvý plod, nakonec Kambu uspali a plod odebrali. Zákrok se neobešel bez komplikací, samici se na chvíli zastavilo srdce a lékaři ji museli resuscitovat. 

Reklama

Související témata:

Související články

Mládě gorily Kamby se narodilo mrtvé

Pětatřicetiletá gorilí samice Kamba začala ve středu ráno v pražské zoo rodit. Protože ale bylo mládě během porodu od určité doby bez přísunu kyslíku, je malá...

Výběr článků

Načítám