Hlavní obsah

Slovenská siamská dvojčata zatím neoddělí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V případě malého Michala a Marka, kteří se v úterý v Bratislavě narodili srostlí bříšky a částí hrudníku, jsou lékaři velmi opatrní. "Zatím je nebudeme operovat. Po nějakém čase je pustíme domů," uvedl chirurg Jaroslav Siman, který před sedmi lety oddělil siamská dvojčata Andrejku a Lucku srostlá v oblasti pánve.

Článek

"V případě děvčat šlo o záchranu života, protože neměla vyvinutý trávící trakt. V případě kluků není potřeba pospíchat, protože mají dvě srdíčka, dobře vyvinuté plíce, dobrý krevní oběh, ale společná játra. Bude lepší když podstoupí operaci později," trvá na svém Siman.

Maminka siamských dvojčat Mária (24) své děti ještě neviděla. "Od druhého měsíce těhotenství jsem věděla, že budou srostlí. S manželem jsem se rozhodli, že si je necháme," říká rozhodně mladá maminka. Přiznává, že po počáteční radosti z toho, že budou mít dvojčata, je zasáhla zpráva o srůstu obou dětí nepřipravené.

"Byl to šok. Museli jsme se rozhodnout v průběhu několika dní. Bylo to velmi těžké rozhodování," dodala. Rodiče povzbudilo, když jim lékaři řekli, že děti jsou srostlé nikoliv hlavičkami, ale bříšky. "Vím, že budou muset podstoupit složitou operaci, ale chceme jim dát všechno. Děti jsem si moc přáli," zdůraznila.

Na Slovensku je to čtvrtý případ narození siamských dvojčat za posledních třicet let. Již zmíněná děvčata Andrejka a Lucka Tóthovy jsou po oddělení zcela v pořádku, žijí se svými rodiči v okresu Rožňava a už chodí do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se narodila siamská dvojčata

V Bratislavě se v úterý narodila siamská dvojčata. Chlapci Michal a Marek jsou srostlí v dolní části hrudníku a oblasti břicha. Dvojčata se narodila předčasně,...

Výběr článků

Načítám