Hlavní obsah

Nejmenší pomlázka na světě měří jen osm milimetrů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIVNICE

Nejmenší pomlázku na světě upletl v těchto dnech dvaatřicetiletý Luděk Chovanec z Nivnice na Uherskobrodsku. Má délku pouhých osm milimetrů. Je o celé tři milimetry kratší než nejdrobnější pomlázka zapsaná v České knize rekordů, a zároveň také o 41,372 metru menší než ta největší, kterou přesně před dvěma lety za 21 hodin vyrobili pracovníci plzeňské zoologické zahrady.

Článek

Luděk Chovanec strávil nad výrobou své pomlázky pouhých deset minut. "Je ale pravda, že se mi ji podařilo uplést až na několikátý pokus," uvedl s tím, že by chtěl do Velikonoc uplést ještě menší pomlázku. "Jde to. Měl jsem šestimilimetrový kousek, ale byl tak malý, že jsem ho hned ztratil," smál se Chovanec.

Drobné tatary si již deset let o Velikonocích umísťuje jako dekoraci na sako. Začínal na pomlázkách dlouhých 35 milimetrů. "K jejich výrobě používám osm konečků nejdrobnějšího vrbového proutí, z devátého pak vytvořím omotávku. A nesmí chybět ani mašlička," vysvětlil rekordman.

Svůj výrobek poslal teprve začátkem týdne do agentury Dobrý den Pelhřimov, která shromažďuje jednotlivé rekordy. "Pomlázka pana Chovance je zcela jistě nejmenší na světě. V jiných zemích totiž lidé podobné velikonoční symboly nedělají. Svým výtvorem překonal Romana Magdu z Černé Hory u Blanska, který předloni upletl jedenáctimilimetrový kus," přiblížil Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

O tom, že na Slovácku není o velikonoční rekordmany nouze, svědčí i kuriozita z dílny Antonína Hájka z Uherského Hradiště. Před dvěma lety vysoustružil 103,7 cm vysoké a 61,5 kilogramu vážící dřevěné vajíčko, které ozdobil lidovou technikou vylévání roztaveného cínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám