Hlavní obsah

Pátý kosmický turista poletí do vesmíru

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 7. dubna se k Mezinárodní kosmické stanici vydá nejspolehlivější kosmická loď současnosti - ruský Sojuz. Cílem mise je vystřídání dvou členů stálé posádky stanice a výměna staré lodi Sojuz za novou. Na stanici také několik dní pobude pátý kosmický turista Charles Simonyi.

Článek

Ruská kosmická loď Sojuz TMA - 10 se má k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) vydat již tuto sobotu v 19:31 našeho času. Na palubě bude dvojice ruských kosmonautů Oleg V. Kotov a Fjodor N. Jurčichin, kteří tvoří základ nové stálé posádky ISS (Expedice 15). Společně s nimi se na palubě Sojuzu do vesmíru vydá americký kosmický turista maďarského původu Charles Simonyi. Přílet k ISS je naplánován na 9. dubna okolo 21:12 našeho času.

Fjodor a Jurčichin vymění v posádce ISS na půl roku dosluhující posádku ve složení Lopez-Alegria, Tjurin. Společně s nimi na stanici zůstává Sunitou Williams, která je na stanici od prosince, kdy ji tam dovezl raketoplán. Sunita Williams se na Zemi vrátí v raketoplánu Endeavour (STS-118) a v posádce ji nahradí Clayton Conrad Anderson. Start raketoplánu Endeavour ale zatím není znám a bude záležet na termínu startu předcházející mise STS-117.

Charles Simonyi se vrátí na Zemi po několikadenním pobytu na stanici společně s Lopez-Alegriaou, Tjurinem ve starém Sojuzu TMA-9, který je již téměř půl roku ukotven u stanice jako záchranný člun. Nyní se této úlohy zhostí Sojuz TMA-10. Odpojení a přistání Sojuzu TMA-9 je naplánováno na 20. dubna.

Charles Simonyi se narodil roku 1948 v Budapešti, ale žije v USA a má americké občanství. Přesto se ke svým maďarským kořenům hrdě hlásí. Pracoval mimo jiné pro firmu Microsoft, kde patřil k předním osobnostem podniku. Za cestu do vesmíru zaplatil podle odhadů okolo 20 miliónů dolarů.

Online přenos ze startu Sojuzu TMA-10 připravují Instantní astronomické noviny a v přímém přenosu ho v sobotu od 18:30 vysílá také NASA TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám