Hlavní obsah

Mistrem světa v sudoku je Američan, Češi do finále nepronikli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Američan Thomas Snyder je nejlepším luštitelem logické hry sudoku na světě. Druhé místo na mistrovství světa, které v sobotu skončilo v Praze, získal Japonec Juhej Kusui z Japonska. Třetí pak skončil Peter Hudák ze Slovenska. Čeští reprezentanti se do finále neprobojovali. Získali nicméně třetí místo v soutěži družstev.

Článek

"Finalisté předvedli fantastický výkon. Konkurence byla nejméně dvojnásobná jako na mistrovství světa v Itálii," řekl ředitel mistrovství Vítězslav Koudelka. Ocenil, že záštitu nad mistrovstvím převzal český prezident Václav Klaus.

Luštitelské špičky bojovaly o titul v pražském Top Hotelu tři dny. Mistrovství světa, které se v této disciplíně konalo teprve podruhé v dějinách, se zúčastnilo 140 závodníků ze 32 zemí. V soutěžích se utkali jednotlivci i celá družstva. Tím se také letošní mistrovství lišilo od loňského klání v Itálii. Podle účastníků si čeští pořadatelé s akcí dobře poradili.

"Bylo to na vysoké organizační úrovni. Konkurence neskutečně vzrostla proti minulému roku," řekl Hudák, který se jako jeden ze tří loňských finalistů dostal také do letošního finále.

Nejlepší družstvo měli Japonci

Jako nejlepší družstvo se umístili Japonci, druzí byli Američané. "Věděl jsem, že japonský tým je silný. Neočekával jsem ale, že se stane mistrem světa," řekl skromně na tiskové konferenci kapitán Koki Ošida.

Podle Koudelky bylo finále mimořádně dramatické. Svou přítomností účastníky povzbudil také český prezident, který v tam vydržel od začátku do konce soutěže a vítěze vyznamenával. Pořadatelé jej za to odměnili titulem Honoris Causa Sudoku.

Kapitán slovenského týmu Ján Farkaš řekl, že má sudoku velkou podporu také na Slovensku a tamní fanoušci by prý také rádi uspořádali mistrovství světa. "Láká to obrovské množství lidí, především mladých. Je to svým způsobem prostor pro to, aby mladí neutíkali za drogami a alkoholem. Mají možnost dát něco sobě samým," řekl.

Češi jsou s třetím místem spokojeni

To, že se České republice nepodařilo obhájit titul, české reprezentanty příliš nerozladilo. Považují si také třetího místa ve družstvech. "V individuální soutěži měl každý slabou chvilku. Tým ale potvrdil, že jsme konkurenceschopní a máme šest lidí, kteří patří mezi nejlepší na světě. Po Japoncích a Američanech je to celkem čest," řekl nehrající kapitán českého týmu Marek Čierný. Smyslem účasti podle něj bylo dokázat, že Česká republika patří mezi světovou špičku v sudoku. "To se nám podařilo," uvedl.

V úspěchy českých sudokistů věří i prezident Václav Klaus. "Nejsme hloupí. Naše zemička se neztratí," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám