Hlavní obsah

Vlak TGV trhl rekord: 568 km/hod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský expres TGV dosáhl při zatím neoficiálních pokusech na trati Paříž-Štrasburk nového rekordu, když vyvinul rychlost 568 kilometrů v hodině. Oznámil to v sobotu list Le Parisien. Oficiální pokus o překonání rychlostního rekordu pro kolejový vlak podnikne TGV v úterý.

Článek

Oficiální rekord je zatím 515,3 kilometru v hodině a TGV ho vytvořil v roce 1990. Při neoficiálních pokusech na nyní dokončované lince do Štrasburku už ale dosáhl rychlosti 553 a 559,4 kilometru v hodině. Jsou tedy všechny předpoklady pro to, aby při úterním oficiálním pokusu rekord padl.

Absolutní rychlostní vlakový rekord drží japonský vlak německé technologie Maglev, který už jel rychlostí 581,2 kilometru v hodině. Tento vlak se pohybuje na magnetickém polštáři. Překonání tohoto rekordu může být pro konstruktéry TGV další cíl.

Před jinými kolejovými vlaky má TGV velký náskok. Německý expres ICE dosáhl rychlosti "jen" 430 a japonský Šinkansen 400 kilometrů v hodině, napsal Le Parisien.

TGV se o rekord pokusí na vysokorychlostní trati, na které bude provoz pro veřejnost v plném rozsahu zahájen v červnu. TGV na ní budou jezdit rychlostí 320 kilometrů v hodině, o dvacet kilometrů rychleji než na jiných svých linkách. Cesta mezi Paříži a Štrasburkem se tak zkrátí skoro o polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám