Hlavní obsah

Australané objevili ropuchu velikosti malého psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARWIN

Neobvyklý úlovek se podařil skupině australských ekologů, kteří poblíž města Darwin na severu země v pondělí odchytili exemplář ropuchy obrovské (Bufo marinus) velikosti malého psa. Sameček jedovaté žáby dosáhl vskutku úctyhodných rozměrů, 40 centimetrů vzrůstu a téměř jednoho kilogramu hmotnosti. Jedná se o jeden z největších kusů tohoto druhu obojživelníka, jaký byl kdy v Austrálii zaznamenán.

Článek

"Většího vzrůstu obvykle dosahují samice, ale tohle byl pěkně zuřivý sameček. Děsím se představy, že bych měl potkat jeho velkou sestru," řekl Graeme Sawyer, koordinátor organizace Frogwatch, která se redukcí populace těchto žab se žlutou kůží a hnědými skvrnami v Austrálii zabývá.

Největší obojživelník na světě, původem z karibských Antil, byl na nejmenší kontinent dovezen teprve v roce 1935, aby bojoval proti škůdcům na třtinových plantážích státu Queensland. Místo aby plenily škůdce, věnovaly se ale bradavičnaté žáby hlavně vlastnímu rozmnožování, a tak se ze zhruba stovky importovaných jedinců postupně staly desetitisíce a pak milióny.

Ropucha obrovská, někdy označovaná také jako ropucha třtinová, už v Austrálii doslova "okupuje" území o rozloze přesahující milión čtverečních kilometrů a útočí na četné domorodé živočišné druhy od plazů až po hlodavce. Jejímu jedu podléhají i krokodýli či divocí psi dingo, kteří mohou do 15 minut po pozření ropuchy zemřít na srdeční zástavu, pokud je ropucha sama nezahubí při útoku. Svůj jed totiž tento obojživelník dorůstající hmotnosti až dvou kilogramů dokáže vystříknout až dva metry daleko.

Skupinky dobrovolníků z Frogwatch pořádají pravidelné výpravy, během nichž přemnožené žáby nejprve ostrým světlem oslní, a pak je po tuctech sbírají. Následný chemický proces, během něhož ropuchy přijdou o své jedovaté žlázy, učiní z pohromy řady druhů australské fauny užitečný doplněk - vyrábí se z nich hnojivo.

Reklama

Související témata:

Související články

V srbském městě padaly z nebe žáby

Obyvatelé městečka Odazči severozápadně od metropole Bělehrad zažili nevídaný jev. Z nebe začaly padat tisícovky drobných žab. V úterý o tom informoval tamní...

Žena našla v salátu živou žábu

Třiadvacetiletá Nizozemka našla v jídle z rychlého občerstvení živou žábu. Narazila na ni, když dojídala salát v jedné z restaurací s rychlým občerstvením...

Výběr článků

Načítám