Hlavní obsah

Nová baterie do mobilu funguje na cukr

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Když se spojí chemie a biologie, vznikne téměř vždy něco výjimečného. Ne jinak je tomu v případě nových baterií do mobilů či hudebních přehrávačů, které vynalezli experti ze Saint Louis University v Missouri. Energii mezi sebou v ní neudržují ionty lithia, ale sacharidy. A životnost po nabití takové baterie je prý mnohem delší než u všech dosud známých typů.

Článek

Palivem se pro tento zdroj elektrické energie podle Shelley Minteerové může stát jakýkoli zdroj cukru, ať už míza stromu či slazený nápoj. Po nabití pak vydrží údajně až čtyřikrát déle v provozu než obyčejné lithiové baterie.

Nové zařízení je navíc biologicky rozložitelné, zatímco současné typy baterií patří do skupiny nebezpečných odpadů, které se musejí zvlášť likvidovat. Podle všeho se "cukrová" baterka brzy stane součástí mobilů, hudebních přehrávačů, kapesních počítačů či notebooků.

"Představuje to jasně, že spojením biologie a chemie můžeme vytvořit lepší baterii, která je také bezpečnější pro životní prostředí," uvedla před svými kolegy na sympoziu Minteerová.

Pokud budou další testy úspěšné, mohla by se baterie poháněná sacharidy objevit na trhu již za tři roky. Zatím fungovala na glukóze, slazených nápojích i stromové míze.

Reklama

Související články

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy...

Výběr článků

Načítám