Hlavní obsah

Muž se po dvou letech na stromě vrátil na zem

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZADAR

Srb, který žil na stromě stojícím na jeho zahradě, po dvou letech opustil své dočasné útočiště. V roce 1995 utekl Stevan Graovac ze svého domova kvůli válce do Spojených Států. Když se o dekádu později vrátil, jeho dům byl obsazený neznámou rodinou. Teprve nyní soud rozhodl, že se muž může do svého domu vrátit. Informoval o tom server Ananova.

Článek

Teprve před několika dny Stevan Graovac mohl opustit "domeček" v koruně stromu, ve kterém se běžně skrývají malé děti. "Jsem šťastný, že to skončilo. Už jsem myslel, že na tom stromě budu žít po zbytek svého života. Ten domeček však jistě ničit nebudu, nechám ho tam, abych ho mohl ukázat svým dětem," řekl Graovac poté, co se mohl přestěhovat zpět do svého domu.

Muž kvůli svému srbskému původu opustil své bydliště v chorvatském městečku Smilcic nedaleko přístavu Zadar a odstěhoval se na deset let do USA. Po návratu do své domoviny ho však čekalo nepříjemné překvapení, v jeho domě žila rodina chorvatských uprchlíků, která v opuštěném domě našla nové útočiště. Jakékoliv pokusy o vyhnání "squatterů" byly marné, a tak se Graovac obrátil na úřady.

Úředníci souhlasili, že dle chorvatských zákonů by měl mít právo na vrácení domu, ale do té doby než pro ně bude nalezeno náhradní ubytování, tak bude muset žít někde jinde. Devětapadesátiletý muž si tak postavil domek v koruně stromu na zahradě svého domu, to mu rodina dovolila. Spal na slaměné matraci a dva roky žil z darů a peněz, které mu poskytovala tamější charita.

Chorvatská rodina se již odstěhovala do nového domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám