Hlavní obsah

Berete málo peněz? Děláte McJob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký řetězec rychlého stravování McDonald's je v rozepři s redakcí nejdůležitějšího výkladového slovníku anglického jazyka, Oxford English Dictionary. Řetězec požaduje, aby ze slovníku byl odstraněn termín McJob jako synonymum pro málo placené, nijak perspektivní zaměstnání, protože to prý poškozuje image firmy.

Článek

Dosud je McJob definován jako synonymum pro nepřitažlivé, málo placené činnosti s nevelkými vyhlídkami do budoucna. Termín se objevil ve Spojených státech již v 80. letech.

V dopise vydavatelství slovníku si McDonald's stěžuje na to, že výklad termínu McJob je již zastaralý a znevažující. "Jsme toho názoru, že obrat již neodpovídá realitě. Především je to ale urážlivé vůči všem těm talentovaným, angažovaným a tvrdě pracujícím lidem, kteří každodenně obsluhují naše zákazníky," cituje agentura z dopisu.

Vydavatelství přislíbilo významovou hodnotu obratu prověřit. Oxfordský slovník anglického jazyka obsahuje celkem asi půl miliónu termínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám