Hlavní obsah

Žízniví velbloudi ničí v Austrálii domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Mysleli jste si že v Austrálii žijí hlavně klokani a medvídkové koala a zvíře jako velbloud patří spíš do Afriky? Právě nejmenší kontinent se ale nyní potýká s problémem těchto velkých savců, kteří trpí extrémními suchy a v cestě za vodou neváhají zničit i celý dům.

Článek

Velbloudi "šílení žízní" nedávno vpadli do oblasti Warakurna a ve snaze dostat se k vodě zde poničili záchody, vodovodní kohoutky i klimatizaci. Podle majitele místního hostince bylo ve stádu asi 200 zvířat. Současné extrémní horko je příliš i na tato zvířata proslulá tím, že vydrží dlouho bez pití.

V Austrálii žije nejvíc divokých velbloudů na světě. První zvířata sem byla přivezena v 18. století. Cestovatelé na nich chtěli zkoumat vnitrozemí kontinentu. "Odhadujeme, že tu máme milion divokých velbloudů. Jejich počet se každých osm let zdvojnásobuje. O pastvu a vodu soupeří s místními druhy a se stády dobytka. Ohrožují místní rostlinstvo, ničí ploty, kanály a nádrže a ohrožují Australany," řekl Glenn Edwards ze střediska, které se zabývá výzkumem pouštních oblastí.

Austrálie se tradičně potýká s ohromnou populací klokanů. Žije jich tam přes 50 milionů a jejich počet stále roste, i když je povolen odstřel. Podobně je na tom Austrálie i s králíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám