Hlavní obsah

Nejmenší hřbitov v ČR se nachází na Vysočině

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

Ojedinělý minihřbitůvek se nachází na Vysočině, přesněji v Hluboké u Náměšti nad Oslavou. Hřbitov byl zapsán do České databanky rekordů počátkem ledna. Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den tehdy vyměřil, že hřbitov má na šířku 8,9 metru a délka kolísá mezi 11,04 - 11,90 metru, čímž je celková plocha míst posledního spočinutí pouhých 102 metrů čtverečních.

Článek

Na miniaturním hřbitově, je momentálně pouhých sedm hrobů. Poslední pohřeb do země zde byl proveden asi před 15 lety. V poslední době se zde pohřbívá zpopelněním, kdy se zakope do hrobu urna s popelem. Poslední takový obřad se na nejmenším hřbitově konal před dvěma roky.

První písemná zmínka o něm pochází z roku 1885, což je s největší pravděpodobností i rok jeho založení. Zdejší hřbitov, ač je vskutku miniaturní, má veškerá povolení a listiny související s provozováním. Je tedy plně funkční. Používají ho místní evangelíci, jejichž farnost patří pod Horní Vilémovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám