Hlavní obsah

Měsíc zakryje Saturn

Novinky, www.ian.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ráno zakryje planetu Saturn Měsíc, právě ve chvíli, kdy dorazily nové snímky této planety pořízené sondou Cassini. Zajímavá podívaná to bude především pomocí dalekohledu, ve kterém uvidíme postupné skrývání jasné planety za měsíční disk.

Článek

Pokud budete pozorovat z Prahy, pak se Saturn schová za měsíční disk ve 3 h 35,8 min a znovu se objeví až ve 4 h 14,6 min SEČ. Z východních částech České republiky dojde k oběma úkazům zhruba o minutu později. Obrázek znázorňuje situaci ve 3 h 30 min.

Nové snímky Saturna

Přestože každý snímek pořízený sondou Cassini je unikátní, poslední várka obrázků planety s prstencem nemá obdoby. Vzdálený svět obří planety nám servíruje z ptačí perspektivy v neskutečné kvalitě a v unikátní perspektivě.

Několik posledních měsíců se sonda Cassini pohybovala se stále větším sklonem k rovině, v níž se nachází prstence. Díky tomu se teď můžeme pokochat pohledy, které nemají obdobu. Tak, jak vidíme Saturn na přiložených fotografiích jsme tuto planetu ještě nikdy neviděli.

Aktuální snímky byly pořízeny během posledních dvou měsíců a ukazují báječný svět prstenců v jeho plné kráse. Aby jemná struktura náležitě vynikla, odstranili pomocí důmyslného programového vybavení astronomové na jednom snímku přezářený kotouč planety. Díky tomu se můžeme pokochat prsteny tak, jako nikdy předtím.

Jednotlivé snímky pořízené přes různé filtry, jsou složeny do výsledných obrázků a matematicky zpracovány, jak je dnes u podobných pohledů do vesmíru zvykem. Zachycují tak jednak samotné prstence plné struktur, ale také Saturnovy měsíce a obří planetu. Pokud se dobře podíváte na snímek přezářené planety s prstencem, uvidíte na rozhraní světla a stínu jednotlivé struktury v atmosféře Saturna. Rozlišení je asi sedmdesát kilometrů na pixel.

Výstřední výlet sondy vysoko nad rovinu prstenců skončí koncem června. Tou dobou, právě po třech letech od příletu k obří planetě, se bude sonda opět nacházet v rovině prstenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám