Hlavní obsah

NASA odložil start Atlantisu na neurčito

Novinky, www.ian.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil na neurčito březnový start raketoplánu Atlantis. Důvodem je vážné poškození vnější palivové nádrže.

Článek

Potíže začaly už v pondělí 26. února, kdy se nad Floridou v 17 hodin místního času přehnala bouře doprovázená kroupami. Ty poškodily vnější palivovou nádrž raketoplánu Atlantis, který se na rampě připravoval na start mise STS-117 naplánovaný na 15. března.

Vedení NASA později rozhodlo, že poškození nelze opravit na startovací rampě a raketoplán je nutno přepravit zpět do montážní haly VAB. Poškozených míst jsou na nádrži stovky, možná dokonce tisíce. Přesun má proběhnout tento víkend, nebo počátkem příštího týdne. Atlantis tak již nestihne březnové startovací okno. Další startovací okna jsou koncem dubna a v květnu. Nelze ovšem ani vyloučit demontáž celé soustavy raketoplánu. To by odsunulo start zřejmě až na léto.

Úkolem mise STS-117 je dopravit ke stanici další část nosníku se slunečními panely. Poté co už jsou u ISS všechny části levobočního nosníku s označením P, začne výstavba pravobočního nosníku s označením S. Při nejbližší misi Atlantisu bude dopraven díl s označením S3/S4 o hmotnosti 17,5 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám