Hlavní obsah

Školáci vyrobili v dílnách umírající učitelce rakev

Novinky, Novinky, jky, DutchNews.nl
SOMEREN

Zřejmě již pouze několik dní života zbývá holandské učitelce základní školy Eri Van den Biggelaarové. Před několika měsíci ji lékaři diagnostikovali neléčitelnou rakovinu děložního krčku. Žena má k žákům tak blízký vztah, že jsou to právě oni, kdo jí vyrábí rakev. Poněkud morbidní situace nevadí ani žákům a jejich rodičům, ani škole. Dle učitelky je dobře, že se s jejím odchodem děti vyrovnávají zcela přirozeně.

Článek

Děti z Iederwijské základní školy v nizozemském městě Someren staví rakev pro svou umírající učitelku a jednu ze zakladatelek školy Eri van den Biggelaarovou. Nejde o úplně běžnou školu. Cílem učitelů je rozvíjet děti všemi směry díky velmi osobnímu přístupu. Nechávají děti objevovat svět přirozeně, zjišťovat si informace různými způsoby a obecně jim věnují větší péči, než bývá běžné.

Nyní nadešla pro školu těžká situace. Jedna z klíčových osobností školy umírá a po dohodě se školou a rodiči dětí se hodlá vypořádat se svým odchodem zcela přirozeně, spolu s malými školáky. Teprve čtyřicetileté učitelce tak děti v době školní výuky postavily rakev, kterou navrhl designér a jeden z učitelů školy Eric van Dijk.

Může to být zvláštní pohled, ale uprostřed třídy jednoduše stojí rakev. Děti na ní pracují již týdny, informoval školní server. Skládá se z několika stovek kusů dřeva a dle posledních informací je již hotová.

Žákům prý výroba rakve nikterak nevadí, naopak. Pokud na ní zrovna nepracují, tak si hrají v jejím vnitřku a předstírají, že jsou v ponorce. Eri Van den Biggelaarová to jen sleduje a musí se tomu prý smát. Je ráda, že se s tím děti vyrovnávají tímto způsobem. Na stavbě rakve se podíleli i její vlastní potomci, kteří školu navštěvují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám