Hlavní obsah

Nad ČR létá Mezinárodní kosmická stanice

Novinky, IAN

V těchto dnech můžete kromě jasných planet spatřit také Mezinárodní kosmickou stanici. Jak na to? Předpovědi přeletů významných družic a ISS jsou dostupné na internetu vždy několik dní dopředu. ISS na obloze rozhodně díky její velké jasnosti nepřehlédnete. Objekt se pohybuje po obloze obvykle několik desítek sekund a nebliká!

Článek

Mnoho laiků si obvykle ISS splete s letadlem. Klidně se vám přitom může stát, že stanice z ničeho nic zmizne. To v žádném případě neznamená, že by se stanice někam zřítila nebo že by na stanici zhasli světlo a šli spát. ISS pouze odráží sluneční světlo, a proto je vidět. V určitou chvíli vstupuje do zemského stínu a sluneční světlo již tolik neodráží. To se pak pozorovateli na Zemi projeví rychlým poklesem jasnosti stanice a nakonec objekt úplně zmizí.

V budoucnu bude ISS na obloze ještě jasnější, neboť ponese obří sluneční panely, které mají velkou plochu a budou tedy odrážet dosti velké množství slunečního světla.

Přelety ISS mohou sledovat lidé v případě jasné oblohy nad celou Českou republikou. Okamžiky pro konkrétní místo si můžete spočítat podle návodu sami, ale údaje uveřejněné pro Prahu či Brno budou dostatečně přesné - už jen proto, že žádná družice není jasnější.

V současné době jsou na stanici Michael Lopez-Alegria (USA, velitel), M. Tjurin (Rusko) a Sunita Williams (USA). V dubnu dorazí k ISS ruský Sojuz s novými členy posádky, ruskými kosmonauty Fyodorem Yurchikhinem a Olegem Kotovem a kosmickým turistou Charlese Simonyim. Sunitu Wiliams vystřidá Conrad Anderson při letu raketoplánu v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám