Hlavní obsah

V březnu nás čekají krásné astronomické úkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbližší kosmický soused Země - Měsíc při svém putování po noční obloze zakryje v pátek 2. března v ranních hodinách planetu Saturn. Řekl to Pavel Suchan z České astronomické společnosti. O den později se budeme moci pokochat zatměním Měsíce.

Článek

Saturn se za Měsíc začne ukrývat ve 03:36. Zcela ze opět vynoří ve 04:15. Údaje platí pro Prahu, pro jiná místa v České republice se ale liší jen o minuty.

Na rozdíl od běžných každodenních zákrytů hvězd Měsícem jsou podle Suchana zákryty planet Měsícem mnohem vzácnější. Planet je zkrátka výrazně méně než hvězd na obloze, poznamenal.

"Zákryt planety Saturn s prstencem je navíc mimořádně pěkným zážitkem," uvedl astronom. K pozorování podle něj není třeba dalekohled ani triedr, protože Saturn bude velmi jasným objektem na obloze. V sobotu 10. února byl totiž v opozici se Sluncem, proto bude ještě dlouho jasně zářit.

Zajímavější bude samozřejmě pozorování triedrem. Astronomický dalekohled už ukáže i postupně mizející prstenec planety za Měsícem. Letos bude ještě jeden zákryt Saturnu Měsícem, a to 22. května ve večerních hodinách.

Zatmění Měsíce

Úplné zatmění Měsíce nastane ze soboty 3. na neděli 4. března. Bude letos jediným zatměním, ale zato viditelné v celém průběhu. Začátek částečného zatmění nastane ve 22:30. Zcela ve stínu Země se Měsíc octne od 23:44 do 00:58 a ze stínu Země zcela vystoupí do 02:11.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám