Hlavní obsah

Dívka se měsíc živila jen mrkví a kůže jí zoranžověla

Novinky, Famous
LONDÝN

Budu jíst měsíc jen mrkev a uvidíme, co to se mnou udělá. To si řekla devatenáctiletá studentka Hayley Davisonová z britského Newcastlu a začala chroupat pouze tuto oranžovou zeleninu. Nyní má měsíční dietu za sebou a tvrdí: "Opravdu se mi zbarvila pleť dooranžova".

Článek

Davisonová odstartovala své měsíční mrkvové tažení po hádce se spolubydlící, s níž diskutovala o carotenemii, při níž se zbarvuje lidská kůže dooranžova. Experti tvrdí, že je způsobena právě nadměrnou konzumací mrkve, což se pokusila studentka dokázat.

Během experimentu si pochutnávala na vybraných specialitkách v podobě mrkvové polévky s kari, mrkvových omáček a mrkvových sendvičů. "Mám děsivé sny a probouzím se brzy ráno. Myslím, že je to z mrkve," uvedla Hayley ve svém blogu. Při svém posledním přihlášení v sobotu 3. února napsala, že skutečně zoranžověla. "Mám úplně oranžové ruce a lidé nevěří svým očím, když je ukážu."

Doktorka Carol Cooperová ovšem varuje, že dlouhodobá konzumace mrkve může způsobit podvýživu. "Mrkev neobsahuje dostatečné množství proteinů, vápníku a železa. Má ale i blahodárné účinky. Najdou se v ní antioxidanty a vitamín A. Mladí lidé jako Hayley se bez těchto látek neobejdou, ovšem ne v takovém množství. Nedivím se, že se jí zbarvily ruce dooranžova," uvedla lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám