Hlavní obsah

NASA si připomíná 40 let od katastrofy Apolla 1

Novinky, IAN.cz

První pilotovaný let lodi Apollo měl proběhnout v únoru 1967. Několik týdnů předtím prováděla tříčlenná posádka rutinní testy. Zcela nečekaně ovšem došlo ke zkratu v kabeláži a požáru kabiny. Celá posádka zahynula.

Článek

Počátkem 60. let ohlásil americký prezident Kennedy, že do konce desetiletí vkročí noha Američana na Měsíc. Odstartovaly tak závody o dobytí Měsíce. Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) musel vyvinout zcela novou kosmickou loď, která by dopravila člověka na Měsíc a zpět. První pilotovaný let lodi Apollo měl proběhnout v únoru 1967. Několik týdnů předtím 27.ledna 1967 prováděla tříčlenná posádka rutinní testy. Zcela nečekaně ovšem došlo ke zkratu v kabeláži a okamžitému požáru kabiny. Špatné složení vnitřní atmosféry, velké množství hořlavého materiálu a prakticky žádné nouzové otevírání dveří zapříčinilo, že se všichni tři astronauti během několika sekund udusili.

Virgil I. "Gus" Grissom, Edward H. White a Roger B. Chaffee se tak stali prvními astronauty v NASA, kteří položili život při dobývání vesmíru. Program Apollo byl po tragické události pozastaven. Vyšetřování ukázalo na celou řadu konstrukčních chyb, které musely být napraveny. V červenci 1969 se noha člověka poprvé dotkla povrchu Měsíce.

Další katastrofa málem potkala posádku Apolla 13, když při letu k Měsíci došlo k výbuchu kyslíkové nádrže. Tato nejúspěšnější neúspěšná mise v dějinách NASA nakonec skončila šťastně. Další tragédie pak potkaly NASA v letech 1986 a 2003, kdy došlo ke katastrofě při startu a přistání raketoplánů. Celkem zahynulo 14 astronautů.

Podle nové studie NASA se má člověk na Měsíc znovu vrátit v prosinci 2014. Koncepce lodi Orion je podobná lodi Apollo. Více informací na stránkách IAN.

NASA v sobotu od 16:00 do 17:15 vysílá na svém televizním kanálu vzpomínkovou akci na Apollo 1. V sobotu také uvání brněnská hvězdárna premiéru unikátního představení Měsíční podvod, které se zabývá přistáním člověka na Měsící. Jste-li z Brna a okolí, můžete se přijít podívat následující dva měsíce každou středu a sobotu v 18. hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám