Hlavní obsah

Natascha Kampuschová se vrací do školy

– VÍDEŇ
Právo, fer

Natascha Kampuschová, osmnáctiletá Rakušanka, kterou únosce věznil osm a půl roku ve sklepě, se vrací do školy. Rozhodla se totiž doplnit základní školní vzdělání na úrovni druhého stupně. Ačkoli se v době, kdy ji únosce izoloval od světa v místnůstce bez oken pod garáží, snažila získat co nejvíce informací, a díky tomu potom překvapila odborníky nečekaně bohatou slovní zásobou i rozhledem, nebude to pro ni snadné.

Článek

Kampuschová by měla zvládnout alespoň jeden cizí jazyk a dohnat mezery v některých předmětech, například v matematice a biologii.

Ani samotná docházka do školy pro ni však nebude jednoduchá. Ačkoli její únosce spáchal sebevraždu a ona je na svobodě již od srpna, stále se bojí vycházet. "Nemůžu vyjít ven sama. Bylo by to příliš riskantní," řekla. Úplnou fobií pak prý trpí z velkého davu lidí.

Zatím žije Natascha Kampuschová sama v malém bytě, ale pomoc psychologa má stále po ruce. "Všichni věří, že teď musíme být (já a moje rodina) superšťastní, jenže ve skutečnosti se to na nás všech těžce podepsalo," řekla osmnáctiletá Rakušanka.

Také televizní redaktor Christoph Feurstein, který s ní dělal druhý rozhovor po více než čtyřech měsících, soudí, že se Natascha nyní chová mnohem méně sebejistě než krátce po svém osvobození. "Stala se mnohem zranitelnější."

Dívku navíc děsí reakce některých patologických osobností, které se ji snaží kontaktovat, které ji závidí, nebo ji dokonce obviňují a něco jí vyčítají. "Přála bych si, aby se dokázali vžít do mé situace," řekla Kampuschová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám