Hlavní obsah

Důchodce urazil na kole do Mekky 12 tisíc kilometrů

URUS-MARTAN

Velké výpravy na kole už nejsou mezi mladými dobrodruhy z bohatých zemí ničím výjimečným, ale třiašedesátiletý Džanar-Aliev Magomet-Ali není ani mladý, ani bohatý a jeho kolo je staré a rezavé. Minulý týden se mu přesto podařilo po deseti týdnech dokončit skoro 12 000 kilometrů dlouhou cestu z malé vesničky v Čečensku přes Irák a Irán až do saudské Mekky. K celé výpravě ho prý přinutila maminka.

Článek

Po návratu domů do Urus-Martanu, který leží 30 kilometrů od Grozného, se pan Magomet-Ali svěřil, že poněkud přecenil své síly: "Bylo to opravdu náročné. Nikomu bych nedoporučoval, aby mne následoval."

Nejhorší úsek cesty byl prý přes Irák, kde ho zastavovali američtí vojáci, protože neměl vstupní vízum. Dokonce prý málem zničili jeho kolo, když ho při hádce hodili na zem.

Pan Magomet-Ali je, tak jako většina etnických Čečenců, muslim. Hadždž je cesta do Mekky, kterou by měl během svého života každý tělesné schopný muslim podniknout. Nápad vydat se do Mekky právě na byciklu mu prý vnukla jeho matka, které se o tom zdálo.

"Řekl jsem jí, že se na cestu vydat nemůžu, protože nemám, jak se tam dostat. Ona mi na to odpověděla, že mám přece kolo," říká Magomet-Ali.

Na cestu si důchodce-dobrodruh vzal tradiční čepici z ovčí kožešiny a vlněný svetr. Kolo připravil tak, že sedlo obalil tlustou látkou a pod nám umístil zelenou kovovou ceduli, na které vyznačil svou trasu. V azbuce na ní stálo: "Urus-Matan - Grozný - Chasavyjurt - Machačkala - Baku - Teherán - Bagdád - Damašek - Mekka - Medína - Jeruzalém - Urus-Martan."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám