Hlavní obsah

Princ Charles si neekologicky zaletí pro cenu za ekologii

Právo, fer
LONDÝN

Britský princ Charles si proti sobě popudil ekology a s nimi i nemalou část veřejnosti ve své zemi. Rezervoval si totiž obě lepší třídy - první i business - linkového Boeingu 747 na cestu do USA. Tam 27. ledna převezme cenu za ochranu životního prostředí.

Článek

Princ, kterému se někdy dává přízvisko Zelený, tak zabere 62 míst v letadle pro sebe, svou choť Camillu a dvacetičlenný doprovod. Podle listu Evening Standard to znamená, že dvaačtyřicet míst zůstane kvůli němu prázdných, a tedy jeho skupinka za sebou nechá třikrát větší  "uhlíkovou stopu" (tj. množství oxidu uhličitého, které kvůli němu zamoří atmosféru), než je nutné. Po tomto zaoceánském letu zůstane v ovzduší 24 tun oxidů uhlíku.

Princ přitom pojede do USA jen na otočku. Navštíví Filadelfii a New York, převezme cenu za ekologii a druhý den pocestuje zpátky. Cena mu byla mimo jiné udělena za to, že prosazuje, aby se omezily zaoceánské lety, při nichž letadla po sobě nechávají tuto "uhlíkovou stopu". Loni vyhlásil "zelený cestovní plán", podle něhož měli jeho zaměstnanci víc používat jízdní kola místo aut a omezit užívání královského vrtulníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám