Hlavní obsah

Speciální žvýkačka by měla pomoci zhubnout

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Snahu nasytit člověka nahradil boj s obezitou. Odborníci teď přišli se skutečným hitem, shazovat přebytečná kila by totiž mohla pomoci nová žvýkačka. Ta by byla nasycena látkou podobnou přírodnímu hormonu trávicího traktu, který v lidském těle vyvolává pocit nasycení.

Článek

Když se člověk dostatečně nají, slinivka vyloučí do těla hormon, který říká mozku, že už je tělo syté. Někteří lidé této látky mají dostatek, jiní méně.

"Pankreatický polypeptid by mohl být podáván injekčně, ale my se snažíme pátrat po jiných způsobech, nejlepší by byla náplast nebo žvýkačka," uvedl profesor Steve Bloom z Imperial College v Londýně.

Jeho tým by náhradním hormonem nasytil žvýkačku. Po jejím užití by se do těla dostala účinná látka, která by vyvolala pocit sytosti i po malé porci jídla nebo bez něj.

Injekčně podávaný hormon by se mohl v lékařské praxi objevit již do pěti let, žvýkačka ale patrně na své uvedení do síně farmakologické slávy bude muset čekat déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám