Hlavní obsah

Napoleon údajně zemřel na rakovinu žaludku

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jeden z nejslavnějších vojevůdců Napoleon Bonaparte prý zemřel na rakovinu žaludku. Moderní patologické výzkumy po dvou stech letech odhalily, že trávicí trakt malého muže s velkými ambicemi byl napaden zhoubným tumorem.

Článek

Tým vědců ze Spojených států, Švýcarska a Kanady prokázal, že příčinou Napoleonovy smrti byla rozvinutá rakovina žaludku. Nádor patrně vznikl z vředu způsobeného bakteriemi. Smrt pak nastala ve chvíli, kdy začal vojevůdce silně krvácet do žaludku a střev. Dosud se přitom soudilo, že byl Bonaparte otráven arzenem.

"Tato analýza naznačuje, že i kdyby byl vládce propuštěn ze svého vězení na ostrově, jeho smrtelná kondice by zabránila jeho další roli na scéně evropské historie," prohlásil za tým vědců profesor Robert Genta z University of Texas Southwestern.

"I dnes s dostupností náročných chirurgických technik a chemoterapie má pacient s rakovinou žaludku v takovém stádiu, v jakém ji měl Napoleon, jen velmi malou šanci na přežití," dodal Genta.

Napoleon měl pro tento typ nádorového onemocnění genetické dispozice. Již v roce 1938 experti prokázali, že jeho otec zahynul na následky stejného onemocnění. V roce 1961 nalezli badatelé ve zbytcích vlasů francouzského císaře velké množství arzenu, proto se odborníci dodnes domnívali, že zahynul na otravu tímto toxickým polokovem.

Pravděpodobnější příčinou smrti je však krvácení do vnitřností způsobené pokročilým stádiem rakoviny žaludku. Napoleon v posledních šesti měsících svého života zhubl dvacet kilogramů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci: Napoleona zabili jeho lékaři

Smrt francouzského císaře Napoleona I. zřejmě zavinili jeho lékaři svou zanícenou péčí. Vyplývá to z nové americké studie expertů ze San Franciska, kterou...

Výběr článků

Načítám