Hlavní obsah

Odkládání práce na poslední chvíli může přijít draho

Právo, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CALGARY

Máte zítra odevzdat seminární práci, ale místo abyste ji psali, surfujete na webu? Čeká vás nepříjemná práce, které neuniknete, ale přesto nemáte dostatek vůle pustit se do ní? Nejste zdaleka jediní. Ačkoli staré přísloví radí: Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek, kanadský výzkum ukázal, že studenti berou toto moudré ponaučení málokdy vážně.

Článek

Badatelé totiž zjistili, že až 90 procent vysokoškolských studentů odkládá plnění povinnosti na poslední chvíli, zatímco v běžném životě ostatních vrstev populace činí tato cifra pouze 15 až 20 procent.

Odkládání povinností ovšem může přijít velmi draho. Průzkum společnosti H Block ukázal, že například ti,  kdo čekají s vyplněním daňového přiznání až do posledního dne, zaplatí finančnímu úřadu v průměru o 400 dolarů více, než je třeba, protože ve spěchu udělají mnoho zbytečných chyb.

Podle článku v lednovém čísle periodika Psychological Bulletin sklon k odkládání povinností souvisí s impulsívností osobnosti. Impulsivní lidé si totiž mnohem více cení dneška než zítřka. "Proto nejsou motivováni, termíny jim nepřipadají jako naléhavé a nenacházejí v sobě dost energie, dokud se něco nezačne dít," řekl Piers Steel, šéf badatelského týmu z Univerzity v Calgary, který se touto otázkou zabýval.

"Impulsivní lidé mají obecně více problémů se sebeovládáním. Častěji kouří, častěji se přejídají a hrají hazardní hry," dodal Steel.

Rozdělujte si práci na etapy

Není to však jen impulsivnost člověka, co vede k průtahům při plnění povinností. Důležitou roli hraje i individuální schopnost se soustředit a zajímavost nebo naopak nudnost úkolu, který je třeba plnit.

A rada nakonec: chcete-li se vyhnout chybám vznikajícím ze spěchu, rozdělte si včas úkol na jednotlivé etapy se závaznými termíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám