Hlavní obsah

Dobře zaběhnutý maratón stál muže invalidní důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Populární Londýnský maratón v roce 2005 sice sedmačtyřicetiletý Paul Appleby zaběhl v solidním čase tři hodiny a 37 minut, netušil však, že tento úctyhodný výkon ho v budoucnu připraví nejen o invalidní důchod, ale možná také o svobodu.

Článek

Britské sociální úřady totiž Applebyho vedou jako člověka, který je neschopen práce kvůli tělesnému postižení v důsledku choroby z povolání. Může se pohybovat pouze na invalidním vozíku a je čtyřiadvacet hodin denně odkázán na pomoc pečovatele. Od roku 1994 mu proto vyplácejí invalidní důchod v maximální výši.

Skutečnost, že na rozdíl od lékařských posudků a dojemného divadla, které sehrával při návštěvách úředních institucí, je zcela zdráv, vyšla najevo až díky videonahrávce, jež ho zachycuje právě při účasti na vytrvalostním běhu londýnskými ulicemi.

Vyšetřování prokázalo, že to nebyl jeho první závod. Rovněž vyšlo najevo, že Appleby je od roku 2001 dokonce aktivním členem renomovaného atletického oddílu.

"Získal si solidní jméno jako vytrvalostní běžec v seniorské třídě," pochválili bezelstzně kluboví členové kolegu, "zejména v polomaratónu patřil a stále patří k nejlepším."

Nyní ovšem Paula Applebyho místo běžeckého oválu čeká lavice obžalovaných v soudní síni, kde se bude zodpovídat z podvodného jednání. I když mu hrozí jen peněžitá pokuta, protože mu důchod sebrali a jinak je zcela bez prostředků, bude si muset její výši odseděl ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám