Hlavní obsah

Habsburský dědic prodává Drákulův hrad

Právo, fer
NEW YORK

Hrad Bran v rumunských Karpatech, kde podle pověstí žil a byl uvězněn hrabě Drákula, je na prodej. Podle televizní společnosti ABC je však už pozdě se o něj ucházet. Devětašedesátiletý architekt Dominic Habsburg z Westchesterského okresu ve státě New York, syn rumunské princezny Ileany, oznámil, že hodlá tuto starobylou pevnost prodat ještě do konce ledna brašovským správním úřadům. Restituoval ji loni po šestiletém soudním procesu.

Článek

Sám na hradě vyrůstal do roku 1948, kdy sídlo, jež přešlo do majetku Habsburků, znárodnili rumunští komunisté a on jako dvanáctiletý chlapec odešel s rodinou do Švýcarska. Jelikož jim tam však neudělili azyl, odstěhovali se později dál přes Argentinu do Spojených států.

Nejslavnějším vlastníkem hradu, který v roce 1212 postavili jako pevnost chránící město Brašov teutonští rytíři, byl však vládce rumunského Valašska Vlad II., zvaný Narážeč. Své protivníky a zločince nechával narážet na kůl a činil tak ve velkém. Pach ze stovek mrtvol hnijících na kůle byl prý tak odporný, že odradil od útoku na tuto část Transylvánie i tureckého sultána a jeho vojsko.

Zatímco německé zdroje tohoto bezesporu krutého panovníka vykreslují jako zrůdu, nacionalisté v něm spíše vidí vládce chránícího zemi proti cízím snahám o nadvládu.

Nejvíce však hrad proslavil spisovatel Bram Stoker, který na něj umístil děj románu o upírském hraběti Drákulovi.

Sám Dominic Habsburg knihu, jež jeho hrad proslavila, nikdy nečetl. "Není to můj druh literatury," říká. Zato ji četli mnozí z půl miliónu turistů, kteří hrad ročně navštíví.

Brašovské úřady zaplatí za tuto památku 78 miliónů dolarů a do roku 2009 tam prý zřídí muzeum. Staronový majitel na údržbu historické památky neměl evidentně dost prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Rumuni vrátili Drákulův hrad Habsburkům

Hrad v rumunských Karpatech, jehož jméno je spjato s legendárním knížetem Drákulou, se v pátek vrátil do rukou původních majitelů. Rumuni totiž hrad, jenž...

Výběr článků

Načítám