Hlavní obsah

Čtenáři Novinek zvolili svých sedm divů světa

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětapadesát tisíc čtenářů hlasovalo v anketě, ve které mohli volit nových sedm divů světa. Hlasující měli na výběr z jedenadvaceti výjimečných staveb rozmístěných po celém světě. Vyhlášení celosvětového fóra přijde až za půl roku, čtenáři Novinek odvolili již teď. Nejúžasnější světovou stavbu je dle výsledků ankety německý zámek Neuschwanstein.

Článek

Anketa čtenářů Novinek, ve které se volilo nových sedm divů světa, nepostrádala dramatičnost. Ještě v momentě, kdy mělo odhlasováno 47 tisíc čtenářů, anketu vedly o jednu desetinu procenta pyramidy v Gíze, ty však po hlasování dalších tří tisíc čtenářů vedení ztratily a do konce hlasování se již zpět do čela nedostaly. Podlehly tak kontroverznímu výtvoru v sousedním Německu - zámku Neuschwanstein.

Mezi dalších sedm divů světa čtenáři zařadili Velkou čínskou zeď (údajně jedinou stavbu, která je vidět z Měsíce), která sice dostala pouze asi polovinu hlasů, co vedoucí dvojice, přesto ale měla velký náskok před čtvrtou stavbou, hradem Alhambra. Ten nechali vystavět maurští vládcové nad Granadou a je považován za vrcholné dílo arabské architektury ve Španělsku.

Páté místo obsadila pýcha Velké Británie, megalitický kruhový památník Stonehenge. Na šesté příčce skončil indický Tádž Mahál, který je považován na celém světě za symbol hluboké lásky. Maccu Picchu skončilo těsně pod vítěznými branami.

Na poslední sedmé příčce se pak těsně umístila ocelová Eiffelova věž, která je nejmodernější stavbou mezi vámi zvolenými sedmi divy. Stavba Alexandra Gustava Eiffela překonala starobylé Maccu Picchu přibližně o pouhých sedmnáct hlasů a nechala ho tak za branami elitní sedmičky. Zařazení Eiffelovy věže do ankety je tak trochu podivné, není totiž sebemenšího důvodu, proč by měla být označena za div světa. Horu oceli možná může leckterý technik obdivovat, nikoli však jí být udivován.

Nejméně oblíbenými stavbami pak v hlasování byly americká Socha svobody a Chrám Kiyomizu v Japonsku, které obdržely pouze něco málo přes půl procenta z celkového počtu pětapadesáti tisíc hlasů.

umístěnínázev stavbyzisk hlasů v %
1.zámek Neuschwanstein24,31
2.pyramidy v Gíze23,63
3.Velká čínská zeď12,73
4.Alhambra7,30
5.Stonehenge5,52
6.Tádž Mahál3,48
7.Eiffelova věž2,70

Zámek Neuschwanstein

Neuschwanstein je velkolepý, avšak kýčovitý zámek umístěný na vysokém skalnatém vrchu bavorských Alp. Vybudoval ho bavorský král Ludvík II., který měl často problémy s rozeznáváním fantazie od reality. To byl také hlavní předpoklad, který dal vzniknout tomuto zámku. Neuschwanstein je jakýmsi výsledkem jeho představ o životě v jiném světě, v jiné době. Krásný zámek má však několik záporů. Je na romantickém, ale stejně tak i na špatně přístupném místě. Je obrovský, z dálky působí ale takřka jen jako namalovaný. Hlavním záporem je pak nepřirozená směsice stavebních slohů, které nejdou ani při nejlepší vůli dohromady. Stavba Neuschwansteinu započala roku 1869 a byla dokončena okolo roku 1886.

Reklama

Související témata:

Související články

Celá zeměkoule volí nových sedm divů světa

Rok 2007 bude výjimečný tím, že bude oficiálně vyhlášeno novodobých sedm divů světa. Ty, které jsou dnes stále ještě známé již vyjma pyramid v Gíze nestojí,...

Výběr článků

Načítám