Hlavní obsah

Malířka povýšila Angelinu Jolie mezi svaté

Právo, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Jako vichřice vstoupila do světa umění americká malířka Kate Kretzová. O víkendu předvedla na každoroční přehlídce současného umění Miami Art svůj obraz Požehnána buď a vyvolala bouři zájmu, pozitivních i negativních reakcí.

Článek

Jako Panenku Marii vznášející se nad pokladnami obchodního domu vymalovala filmovou ikonu Angelinu Jolie s dcerkou Shiloh Nouvel v náručí jako Jezulátkem a dalšími dětmi Zaharou (vpravo) a Maddoxem jako andílky. Jak přiznává autorka, nechala se inspirovat starými mistry Van Dyckem a Rafaelem Santim. Jejich kompozici však vsadila do dnešního prostředí, aby tím reagovala na panující kult uctívání celebrit.

"Mým záměrem bylo položit otázku a přimět lidi k přemýšlení," vysvětlovala. "A netušila jsem, kolik lidí bude otázky klást a přemýšlet."

Obraz Kate Kretzové. Zdroj: www.katekretz.blogspot.com

Obraz se prodává za 50 tisíc dolarů (1,1 miliónu korun) a jak Kretzová uvedla na svých internetových stránkách, už se jí ozvalo několik zájemců. Počet návštěvníků jejího blogu vyskočil ze 30 denně na 15 tisíc.

Tuto třiačtyřicetiletou malířku ze Severní Karoliny poněkud pobouřil názor, kritika listu Washington Post, který o jejím díle napsal, že připomíná hádanku. Jakmile ji rozluštíte, nedává moc důvodů, abyste se na obraz podívali podruhé. Malířka zpochybnila, jak může činit takové závěry o obrazu, který měři zhruba dva metry na metr a půl, z internetové reprodukce s nízkým rozlišením a jak je možné, že tento názor pak přebírají stovky médií po celých USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Angelina Jolie se chlubí českými předky

Velké překvapení čekalo ve středu na letišti v kambodžském hlavním městě Phnompenhu českého ambasadora Jiří Šitlera. Jak sdělil včera telefonicky Právu,...

Angelina Jolie: Adoptivní rodiče jsou lepší

Adoptivní rodiče jsou mnohem lépe připraveni vychovávat dítě než rodiče biologičtí, dala se slyšet herečka Angelina Jolie. Slavná představitelka filmové Lary...

Výběr článků

Načítám