Hlavní obsah

Starosta města navrhl zákon zakazující záplavy

Starosta brazilského města Aparecida José Luiz Rodrigues zřejmě nechce nic zůstat dlužen své přezdívce Zé Louquinho (Potrhlý Pepa), kterou dostal kvůli svým extravagantním iniciativám. Rozhodl se totiž předložit návrh zákona, který by zakazoval povodně a další klimatické události ve městě, nasala agentura EFE.

Článek

Projekt, který bude předložen radním k hlasování, vyvolal v Aparecidě žhavou polemiku. Město nedávno zasáhly záplavy, po nichž zůstaly bez střechy nad hlavou desítky lidí.

"Výslovně se zakazují ve čtvrtích města záplavy způsobené silnými dešti, krupobitím, bouřkami s blesky, orkány i stoupání hladiny řeky Paraíba do Sul či jejích přítoků ve městě," uvádí se v návrhu, jejž radní tvrdě kritizovali.

Zákaz místo protipovodňových opatření

Pro jedny je to jen další extravagance tohoto politika z konzervativní Strany liberální fronty, druzí prý jednání starosty chápou, jelikož jej prý vyprovokovali poslanci parlamentu státu Sao Paulo, kam patří i město Aparecida.

"Ptali se mě, jestli mám projekt na předcházení záplavám. Jelikož jej nemám a chtěl jsem se vyhnout tomu, aby mě obvinili ze zanedbání povinností, rozhodl jsem se předložit návrh zákona, který je zakazuje," vysvětlil Potrhlý Pepa místním médiím.

"Vím, že nelze skoncovat s lijákem na základě zákona, ale pokud to jde, tak se o to aspoň pokouším. Kdyby se mi to povedlo, byl by to zázrak. Budu se snažit, aby se to stalo. Přinejmenším však nezanedbávám své povinnosti," dodal.

Starosta už předložil několik sporných návrhů

Není to poprvé, co starosta svou akcí vyvolal polemiku ve svém městě, které se chlubí největší svatyní v zemi: bazilikou Zjevení Panny Marie, patronky Brazílie.

V loňském roce předložil k hlasování návrh zákona, jenž zakazoval nošení minisukní a krátkých kalhot v době půstu. Návrh byl zamítnut.

Rovněž se snažil nutit kněží, aby vycházeli na ulici v sutaně, aby byli snadno identifikovatelní.

Radní mu nicméně schválili jiný dekret, který stanovoval mýtné pro milióny poutníků, kteří každoročně navštěvují zmíněnou baziliku. Soudním nařízením bylo však toto opatření později zrušeno.

Starostovy akce byly obyvatelům města známé ale už dlouho před jeho kandidaturou. Slavná je například jeho svatba, která se před 27 lety konala v bráně hřbitova, aby mohlo být doslovně doloženo "dokud vás smrt nerozdělí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám