Hlavní obsah

Oprah Winfreyová si dobročinností popudila diváky

Právo, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Dobročinnost přehnala, alespoň podle mnoha lidí, hostitelka úspěšné americké televizní talk-show a občasná herečka Oprah Winfreyová. Stala se terčem kritiky za údajně příliš velkorysou pomoc jihoafrickým studentkám. Postavila a skvěle zařídila nedaleko Johannesburgu internátní školu pro nejnadanější studentky z černošské chudiny.

Článek

V každé z mnoha budov je krb, dívky mají v jedenáctihektarovém areálu k dispozici kosmetický salon či zvláštní tělocvičnu pro jógu. A lidé jí začali vyčítat, že jako její svěřenkyně se má jen málokdo, a to nejen v JAR.

Jenže školy ve své zemi Winfreyová nepodporuje. "Už mě přestaly bavit návštěvy škol v Americe," vysvětlovala. "Tam když se zeptáte dětí, co chtějí nebo potřebují, řeknou že iPod nebo jmenují nějakou značku sportovní obuvi. V JAR děti nežádají hračky ani peníze, ale uniformy, aby mohly chodit do školy."

Sama Oprah Winfreyová pochází z velice chudých poměrů, jenže se vypracovala a dnes je z ní nejbohatší Afroameričanka všech dob. Podle časopisu Forbes je to jediná osoba černé pleti, která se po tři roky v řadě udržela na žebříčku nejbohatších lidí světa s majetkem přes miliardu dolarů.

Vedle toho, že moderuje svou mimořádně oblíbenou talk-show, vydává dva časopisy, píše knížky a radí, co číst, jak se oblékat a jak hubnout.

V JAR si osobně vybrala 152 dvanácti- a třináctiletých studentek do své školy, která má vychovávat budoucí vedoucí osobnosti jihoafrické společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám