Hlavní obsah

Steven Spielberg o sobě šíří mýtus

Právo, fer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Jako režisér dokázal vždy Steven Spielberg diváky přesvědčit, aby přijímali i jeho nejneuvěřitelnější výplody fantazie jako málem opravdové. Nyní se mu daří obdobně upravovat i vlastní životopis. Začátkem prosince byl vyznamenán za zásluhy o americkou kulturu a na slavnostní show v Kennedyho centru Tom Hanks popisoval Spielbergovu cestu k filmu.

Článek

"Před několika desetiletími se u bran proslavených studií společnosti Universal objevil mladík v levném obleku s prázdným kufrem na rekvizity, aby se vloudil do jednoho z velkých hollywoodských chrámů výroby kouzel," spustil Hanks.

Tisícihlavému obecenstvu pak vylíčil, jak budoucí režisér oklamal vrátné a dva měsíce se potuloval po studiích, stravoval se v kantýně, byl každému k ruce, díval se na natočené záběry a dokonce si zabral prázdnou střižnu, z níž ho však časem vyhnal Alfred Hitchcock. Okolí si na něho zvyklo tak, že mu pak dávali práci, pokračovalo vyprávění.

Sám Spielberg čas od času tuto historku sám přiživí, když na otázku, jak se dostal k filmu, odpovídá stručně: "Sehnal jsem si přes přátele propustku a studoval jsem filmařské řemeslo..."

Zní to realističtěji než předchozí verze historky - že se do studií dostával se skupinami turistů, z nichž se pak vytrácel, aby se mohl toulat po velkovýrobně snů.

Dle Spielbergových kolegů si historku režisér vymyslel

Podstatně pravdivěji však znějí výpovědi kolegů, s nimiž Spielberg začínal pracovat jako elév v tamních kancelářích: "Historku o obsazení prázdné střižny si vymyslel," konstatuje pracovnice odbytového oddělení Julie Raymondová.

"Je to ale mnohem hezčí příběh než povídání o chlapci, který se postupně propracovával systémem nahoru," říká historik Hollywoodu Douglas Gomery. "Jak historka stárne, sílí v ní i mýty. A jsem si jist, že jim už začíná věřit i sám Spielberg,"

Není to ostatně ojedinělý případ. Například slavný Frank Capra rád vyprávěl, jak si jednou jako naprostý laik přečetl novinový článek o tom, jak jedna firma ze San Franciska hledá režiséra, tak se přihlásil a měl štěstí. Ve skutečnosti však v době, kdy dostal první zakázku, už měl za sebou několik let práce u filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Spielberg hledá budoucí filmařskou hvězdu

Světoznámý americký režisér, scenárista i producent Steven Spielberg se podílí na nové americké televizní show, jejímž cílem je najít novou filmařskou hvězdu....

Spielberg kritizuje krev a pitvy v televizi

Steven Spielberg má starost o dětského diváka. Na setkání režisérů v New Yorku tento týden vyjádřil zhnusení nad krví na obrazovce a upoutávkami, jaké má např....

Steven Spielberg slaví šedesátiny

Podle názoru některých psychiatrů není režisér Steven Spielberg úplně v pořádku. Údajně trpí Aspergerovým syndromem, což je mírný druh autismu, projevující...

Výběr článků

Načítám