Hlavní obsah

Bílý dům hledá prezidentova pekaře

Právo, hof
WASHINGTON

Před americkým prezidentem a jeho ženou stojí otázka - koho vybrat do úřadu hlavního pekaře a cukráře Bílého domu. Není to rozhodování snadné. Ten, kdo připravuje deserty, do značné míry rozhoduje o spokojenosti hosta po slavnostní hostině.

Článek

Málokdo totiž mívá po několika chodech ještě takový hlad, aby mu  zachutnal každý moučník, na nějž se podívá. Nicméně alespoň ďobnout vidličkou i do posledního chodu hostiny je společenská povinnost vůči paní domu, a tak dezert na závěr musí být korunou večeře. U moučníku se také naplno rozbíhá konverzace, a tak je záhodno vylepšit náladu strávníků: dobře najedení lidé prý války ani hádky nezačínají. A protože se jenom kolem letišních Vánoc v Bílém domě vystřídá na čtyřiadvaceti dvaceti hostinách skoro deset tisíc hostů, jde o hodně.

Dlouhá léta měly americké první dámy v tomto směru po starostech: po 25 let jim vyráběl dorty Roland Mesnier, proslavený velkými fantastickými ozdobami z cukru. Když však v roce 2004 odešel na odpočinek, nenašel se za něj podobný mistr. S jeho nástupcem se paní Bushová brzy rozloučila.

Dnes se předpokládá, že novým prvním pekařem a cukrářem USA se stane Bill Yosses, Američan s dlouhými zkušenostmi z Francie. Prezidentský pár ho lanaří z nové restaurace Paula Newmana v Connecticutu.

Za Hillary Clintonové se jedlo zdravěji

Yosses už pohostinsky v Bílém domě vystupoval: předvedl tam například citronový dortík, v němž tenoučké lístečky z bílé čokolády oddělovaly vrstvy ganache, (hladká směs čokolády se smetanou), a krému chantilly (zhruba šlehačka s vanilkovou příchutí) na pusinkách z bílkového sněhu a lískových oříšků.

Kromě učňovských let ve Francii Yosses vystudoval i gastronomii na univerzitě v New Yorku, takže má i dokonalé znalosti o správné výživě, což je důležitá vlastnost.

Jenže po odchodu Hillary Clintonové, která v Bílém domě na lékařsky správný poměr živin v jídle přísně dohlížela, znamená Bushova vláda odklon od počítání kalorií a návrat těch "nezdravých" surovin, jako je cukr. A Yosses prý také umí dělat z cukru krásné ozdoby, což je prý jeden z hlavních argumentů pro jeho angažování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám