Hlavní obsah

Originální Edisonovy žárovky jdou do aukce

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sbírka originálních žárovek z ruky Thomase Alvy Edisona se dostala do dražby v londýnské aukční síni Christie's. Podle licitátorů se dá očekávat, že bude prodána až za dva milióny dolarů. Pramatky dnešních svítidel jsou totiž těmi originály, které si nechal přední světových fyzik patentovat v devatenáctém století.

Článek

Do aukce jdou výtvory a osobní věci Alberta Einsteina, Louise Pasteura, Marie Curie, Ivana Pavlova a Isaaka Newtona, ale i Galilea Galilei či Charlese Darwina. Dřevěná bedna s dvaadvaceti Edisonovými žárovkami je však skutečným unikátem.

Jedna ze žárovek je o jednadvacet let mladší než ta od Johna Ambrose Fleminga, který se stal Edisonovým největším rivalem. Právě tento kousek pak prokazuje, že Edison byl skutečně "otcem" zařízení, jež dalo světu světlo v temnotách.

Vyvolávací cena bude asi dvě stě až tři sta tisíc liber, v přepočtu tedy zhruba 8,5 až 12,5 miliónu korun. Konečná cena by však podle očekávání měla prolomit hranici dvou milionů liber, v přepočtu zhruba tedy 82 milionů korun.

Na pořadu dražby je také Einsteinův první vědecký esej, který napsal ve svých šestnácti letech a osvětluje v něm vlastnosti éteru v magnetickém poli. Ten by se mohl prodat až za půl miliónu liber. Další položky tvoří kopie prvního vydání Darwinova díla O původu druhů přírodním výběrem, alchymistický rukopis Isaaca Newtona a první latinské vydání Galileovy prezentace Koperníkovy teorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám