Hlavní obsah

Řidič Diany byl opilý, potvrdily to testy DNA

LONDÝN

Francouzské policejní vyšetřování smrti britské princezny Diany potvrdilo, že její řidič Henri Paul byl v době nehody opilý. Vinu za nehodu už připsaly Paulovi dosavadní závěry vyšetřování, které vede francouzská strana dva roky. Policie se přitom opřela o zjištění, která potvrzovala, že řidič byl opilý, že byl pod vlivem antidepresiv a že jel nepřiměřeně rychle.

Článek

Diana zahynula v roce 1997 při dopravní nehodě v Paříži a kolem příčin neštěstí stále panují dohady a spekulace. Dianin mercedes, který Paul řídil, narazil ve vysoké rychlosti do pilíře v jednom pařížském podjezdu. Paul byl příslušníkem bezpečnostního týmu pařížského hotelu Ritz, kde Diana před nehodou večeřela.

Podle dokumentu přistoupili francouzští vyšetřovatelé k nové analýze DNA ze vzorků řidičovy krve poté, co Paulova rodina vystoupila s prohlášením, že byl v okamžiku nehody střízlivý.

Získaný profil DNA byl porovnán se vzorky odebranými Paulovým rodičům a dokonale se s nimi shodl. To vyloučilo možnost, že by uchovávaný vzorek Paulovy krve i výsledky analýzy byly zaměněny.

Otec Dianina milence tvrdí, že šlo o vraždu

Podle detektivky Martine Monteilové, která vyšetřování vede, "nemůže být naprosto pochyb", že nehodu způsobil opilý a rychle jedoucí Paul. Monteilová také upřesnila, že výsledky testů byly předány britské policii, a ujistila, že "nic nebylo zaměněno".

Mohamed al Fayed jako otec další oběti neštěstí, Dianina společníka Dodiho, nikdy nepřistoupil na tvrzení, že šlo o dopravní nehodu. Vyšel s tvrzením, že milenecký pár byl zavražděn, protože vztah princezny s Dodim vadil britské královské rodině. Diana byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese, který se s ní rozvedl.

Reklama

Související články

Svědek tvrdí: Dianu zabilo oslnění laserem

Havárii, při níž v srpnu 1997 zahynula v Paříži britská princezna Diana, způsobilo oslnění speciálním laserovým dělem. Napsal to britský bulvární deník Daily...

Výběr článků

Načítám