Hlavní obsah

NASA chce vybudovat na Měsíci stálou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý oznámil, že hodlá na Měsíci vybudovat stálou základnu. Ta by měla stát na severním pólu tohoto tělesa, mít stálé osazenstvo a sloužit k vědeckým účelům. Dle NASA bude tato mise zcela odlišná od těch předchozích, které se na Měsíci odehrávaly.

Článek

NASA chce na základně rovněž otestovat technologie, které jsou potřeba pro budoucí cestu na Mars. Stavba základny má následovat po sérii letů na Měsíc, jejíž začátek je plánován do roku 2020, uvedla mimo jiné agentura Reuters.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír zřejmě osloví další státy a požádá je při stavbě základny o pomoc. Útočiště má pozemšťanům poskytnout místo nedaleko jednoho z pólů. Do těchto oblastí se prý dostane více slunečního světla, což je velmi důležité pro zisk solární energie, kterou bude základna využívat. Navíc je prý podnebí v těchto místech pro člověka celkově příznivější, než na jiných částech na Měsíci.

Jak přesně bude základna vypadat a co na ní budou astronauti dělat, se ještě přesně neví. NASA zatím ani nestanovila datum, kdy by základna měla začít fungovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kolem Země se těsně mihnul asteroid

V pondělí brzo ráno proletěla kolem Země asi 600 metrů velká planetka ve vzdálenosti o něco málo větší, než obíhá Měsíc.

Výběr článků

Načítám