Hlavní obsah

Vědci vymýšlejí deštník proti globálnímu oteplování

Právo, hof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Postaví si lidstvo na oběžné dráze gigantický slunečník, který jej ochrání před globálním oteplováním? Zakryjí lidé velké části pouště zrcadly? Takové a jiné nápady se líhnou v hlavě vědců. Že člověk svou činností působí klimatické změny na Zemi, o tom už nikdo nepochybuje. Pochybné se však zdají být některé plány jak oteplování čelit. Ale najdou lidé lepší řešení problémy, který je hrozí zničit?

Článek

Tak například NASA požádala profesora Rogera Angela u Univerzity státu Arizona, aby rozpracoval svou koncepci "štítu proti Slunci".  Podle jeho představy by se mělo ve vzdálenosti půldruhého miliónu kilometrů od Země vybudovat zrcadlo o ploše několika  tisíc čtverečních kilometrů, jež by odráželo část slunečních paprsků dopadající na zemský povrch a ohřívající jej.

Celý projekt by prý přišel na dva bilióny dolarů, což je na první pohled suma ohromná, ale jde prý vlastně o pouhá dvě procenta hrubého národního produktu celého světa, což jistě za záchranu lidstva stojí. Jenže co kdyby se tenhle deštník vychýlil ze své dráhy, kdo by jej opravil?

Celé skupiny vědců zase obhajují podobný recept na pouštích - zakrýt plochy tisíců čtverečních kilometrů zrcadly a vrátit tepelné paprsky zpět do vesmíru. Má to ale háček. Jak ochránit tato zrcadla před nánosy písku.

Expert NASA tvrdí, že se kroky musí podniknout do deseti let

"K takovým a podobným geoinženýrským představám přistupuje každý opravdový vědec s největší opatrností," soudí expert NASA pro tyto otázky James Hansen, ale vzápětí dodává: "Jenže máme pouhých deset let na to, abych zvrátili vývoj produkcí emisí do ovzduší, a proto se těmito problémy zabývá stále více odborníků."

A tak se například objevil názor, že by ohromné množství letadel mělo vynést do ovzduší obrovské množství oxidů síry, a ty by pak odrážely sluneční paprsky zpět. Jenže co by to pak provedlo se světovými oceány, až by všechna ta síra nakonec do nich klesla? Kyselá voda by zabila podmořský život.

Sám Hansen považuje za podnětnější vyslat na moře velké množství lodí, aby uměle vytvářely aerosoly, kolem nichž by se tvořily mraky jemných částeček, a ty by pak také mohly vracet teplo do kosmického prostoru. Uvažovat by se dalo i o zařízeních odsávajících sloučeniny uhlíku z ovzduší a ukládající je pod zem, což by bylo proveditelné, ale nesmírně drahé. Pomoci by mohly třeba i mikroorganismy v oceánu konzumující oxid uhličitý.

Reklama

Související články

Zeměkoule překonala své teplotní vrcholy

Průměrné globální teploty dostoupily vrcholu, jak pokud jde o současnou dobu meziledovou, jež trvá asi 12 tisíc let, tak za celé geologické období posledního...

Klimatické změny stojí obrovské peníze

V Londýně byla v pondělí zveřejněna dlouho očekávaná zpráva o tom, jak změny klimatu ovlivňují světovou ekonomiku. Zpráva tvrdí, že změny klimatu mohou stát...

Výběr článků

Načítám