Hlavní obsah

Nový Zéland uvalí kvůli oteplování daně na dobytčí pšoukání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Novozélandská vláda chce podrobit farmáře dani z krav a ovcí, jejichž ohromná stáda jsou v zemi největším zdrojem skleníkových plynů, působících pravděpodobně globální oteplování. Nový Zéland musí omezit dobytčí plyny, protože se ke snížení emisí zavázal Kjótským protokolem.

Článek

Novozélandští farmáři chovají milióny krav a ovcí, které vypouštějí do atmosféry obrovská množství metanu a oxidu dusíku. Dobytčí plyny se podílejí na celkových novozélandských emisích skleníkových plynů více než polovinou. Farmářům se ale plán zdanit dobytčí pšouky nijak nelíbí a říkají, že zdaněn by měl být každý daňový poplatník.

"Toto rozhodnutí je dalším příkladem touhy vlády činit se ve veřejném zájmu a přitom vyžadovat po venkovu, aby tuto velkorysost platil," prohlásil podle agentury Reuters prezident farmářského svazu Tom Lambie. Vláda chce vybírat na jednu ovci asi devět centů ročně a za krávu kolem 72 centů. Vzhledem ke 46 milionům ovcí a devíti miliónům krav by tak státní pokladna získala 8,4 miliónu novozélandských dolarů (4,9 milionu USD).

Daně mají platit chovatelé rovněž z vysoké zvěře a koz. Nebudou se naopak vztahovat na prasata a drůbež, protože tato zvířata ke globálnímu oteplování tolik nepřispívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám