Hlavní obsah

U Japonska nalezli mutaci delfína se čtyřmi ploutvemi

Novinky, National Geografic, Novinky

Japonští vědci oznámili v neděli objev neobyčejného delfína skákavého, který má v zadní části těla další pár ploutví. Může proto být považován za důkaz evoluce, podle které se kytovci před padesáti milióny lety vrátili do moře ze souše a ztratili zadní pár končetin.

Článek

Je to neobyčejný objev," uvedl Sejdži Osumu z tokijského institutu pro výzkum kytovců. "Věřím, že ploutvičky mohou být pozůstatkem z dob, kdy předchůdci delfínů žili na zemi." Ploutve u ocasu mají velikost lidské ruky. Zatím není jasné, zda si jimi delfín pomáhá při manévrování.  To má ukázat pozorování v akváriu.

Právě do něj byl delfín, kterého rybáři chytili  živého 28. října u jihozápadního pobřeží Japonska, umístěn. Dopravili ho do blízkého velrybářského muzea kytovců v Tajdži. Delfína čeká zkoumání pomocí rentgenových paprsků a testy DNA.

Podle ředitele programu mořských savců na Oregonské státní univerzity Scotta Bakera, je objev "jasným důkazem evoluce."Delfíni mají normálně dvě ploutve, které jsou stavbou podobné předním končetinám jiných savců. Ale tento nově delfín a i pár malých ploutví u ocasu.

"To je to, čemu říkáme atavistický znak, genetický zvláštnost, která představuje návrat do minulosti," uvedl Baker pro časopis National Geographic. Podle něj jsou další dvě ploutve "po předcích zděděnou vlastností, která se z nějakého důvodů znova vynořila". Je to podobné jako u lidí, porostlých nadměrným množstvím chlupů, jako opičí předkové, nebo u lidí s pozůstatkem ocasu. Lidská embrya procházejí stádiem, kdy mají ocas, ale ztratí ho během dalšího vývoje. .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám