Hlavní obsah

V Británii objevili obrovskou jeskyni

LONDÝN

Jeskyně v oblasti Peak District v anglickém hrabství Derbyshire je pravděpodobně tou největší, která byla ve Velké Británii doposud odkryta lidskému oku. Jeskyně pojmenovaná Titan je 140 metrů vysoká a je tvořená vápencem, který byl opracováván po milióny let dešťovou vodou.

Článek

Tamější speleolog Dave Nixon jeskyni hledal dlouho. O její existenci se dozvěděl ze zprávy z osmnáctého století, kterou našel v univerzitní knihovně. Příběh starší více než 200 let napsal student cambridgské univerzity, který zkoumal nedaleké důlní práce.

Speleologové zjistili, že přístup do jeskynního systému musel být již dávno zablokován. Tři roky strávili odstraňováním překážek, které jim stály v cestě. Teprve nyní se jim povedlo do celého jeskynního systému nahlédnout.

Rivalita mezi hrabstvími v podtextu objevu

Dave Nixon řekl: "Nebyla to pouze otázka překážek, muselo se provést hodně výzkumů a tvrdé práce. Když už jsme byli uvnitř, tak jsme se podívali nahoru, ale vše co jsme viděli byla temnota. Věděli jsme, že jsme našli něco opravdu velikého, ale netušili jsme, jak moc."

Jeskyně Titan je o téměř 60 metrů vyšší než dosavadní držitel britského rekordu jeskyně Gaping Ghyll v oblasti Yorkshire Dales.

Mezi hrabstvími Derbyshire a Yorkshire panuje značná rivalita, a tak byl Nixon velmi rád, že objevením jeskyně Titan uzmul  hrabství Yorkshire pomyslnou korunku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám