Hlavní obsah

Zvyšte svou cenu na trhu práce studiem cizích jazyků

Praha

Jazykové dovednosti jsou pro dnešní absolventy škol velmi důležitým atributem, který stále častěji rozhoduje o úspěšné či neúspěšné budoucnosti. V období aktuální hospodářské krize a z ní plynoucího nedostatku pracovních pozic může o získání vytouženého místa rozhodnout právě kvalitní jazyková dovednost.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Výběr vhodného jazykového kurzu je důležitý.

Článek

Zaměstnavatelé si v dnešní době mají z čeho vybírat. Umíte-li tedy dobře cizí jazyk, nebo lépe rovnou dva, výrazně si tím vstup na trh práce usnadníte.

S blížícím se koncem léta vrcholí nabídka podzimních jazykových kurzů. Ke zlepšování jazykových dovedností je tedy velmi výhodné období. Pokud budete šikovní, můžete si profesní životopis vylepšit i diplomem nebo certifikátem potvrzujícím absolvování některé z uznávaných jazykových zkoušek. A to budoucí zaměstnavatel rozhodně ocení.

Vybrat si vhodný kurz by také neměl být problém, v nabídkách jazykových škol je aktuálně velké množství různě zaměřených jazykových kurzů. Jitka Jechumtálová, manažerka jazykové školy London Institute Praha vysvětluje, podle čeho si vhodný kurz vybrat:

„V konverzačních kurzech si můžete procvičovat komunikaci a pohotové reakce, v obecných kurzech zase zlepšovat slovní zásobu a gramatiku. V přípravných kurzech ke zkouškám se kvalitně připravíte na jazykovou zkoušku, odborné kurzy zaměřené na určitou profesní oblast se výborně hodí při rekvalifikaci nebo při specializaci. Večerní kurzy, dopolední kurzy nebo třeba intenzivní kurzy si pak můžete zvolit, pokud potřebujete výuku skloubit s vašimi dalšími aktivitami.“

Absolvujte jazykovou zkoušku

V nabídkách jazykových škol ale nejsou jen obecné jazykové kurzy. Chcete-li se tedy zlepšit např. v konkrétní oblasti nebo profesi, musíte hledat dál. Michaela Miller, manažerka Jazykové školy Elvis přibližuje další možnosti ke studiu následovně:

 „Kromě intenzivních a standardních kurzů obecné angličtiny či španělštiny a přípravných kurzů k jazykovým zkouškám se zaměřujeme také na výuku cizího jazyka pro různé obory činnosti. Nabízí se tak možnost studovat jazyk zaměřený třeba na obchodní angličtinu, ekonomiku, IT, manažerskou angličtinu, obchodní jednání atd. Hledáte-li práci v konkrétním oboru, je toto ideální řešení. Lépe se vyznáte v problematice oboru a získáte jistotu v používání správné terminologie“.

Na závěr je pak potřeba zdůraznit také význam jazykových certifikátů. Certifikát potvrzující absolvování jazykového kurzu je při absolvování přijímacího pohovoru výhodou, certifikát o absolvování mezinárodně uznávané zkoušky (např. americké TOEFL nebo britské FCE, CAE či CPE) je však pro získání dobrého pracovního místa mnohem lepší. Když už se tedy rozhodnete studovat cizí jazyk, zkuste tomu věnovat ještě o trochu víc a zkoušku si udělat. Rozhodně toho nebudete litovat.

Pomaturitní studium

Vhodnou volbou je ale také jednoroční pomaturitní studium, jehož výuka začíná každoročně v září. Toto studium často volí čerství absolventi středních škol, kteří si chtějí zlepšit jazykové dovednosti a vyrazit za prací buď do ciziny, nebo znalostí cizího jazyka zvýšit svoji hodnotu na domácím trhu práce. I v takovém případě je pomaturitní studium přímo ideální.

Mezi hlavní výhody pomaturitního studia patří především pravidelná denní výuka (většinou dopolední) a poměrně značná intenzita studia. Ceny za roční studium u jednotlivých jazykových škol začínají na cca 25 000 Kč. Hlavní jazyk lze často doplnit také studiem druhého jazyka, kombinace angličtina – němčina, angličtina – španělština, nebo třeba angličtina - francouzština není v dobré jazykové škole žádný problém.

Tradiční a zkušené jazykové školy pomaturitní studium každoročně úspěšně pořádají a otevírají 8 až 10 tříd podle znalostních úrovní. V Praze k nim patří například již výše zmíněné jazykové školy London Institute Praha a Jazyková škola Elvis.

Jazykové školy v rámci pomaturitního studia pro své studenty připravují také možnost vycestovat na studijní pobyt do zahraničí, kde si studenti mohou jazykové schopnosti v praxi prověřit. London Institute v tomto pohledu nabízí každé pololetí možnost vycestovat na týdenní pobyt do partnerské školy v Londýně, Jazyková škola Elvis pro studenty pořádá týdenní poznávací zájezd po Anglii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám