Hlavní obsah

Zpěvák Jan Kalousek: Chtěl bych být prezidentem USA

Kariéra, Jan Matějka
Praha

Nepřehlédnutelná osobnost naší hudební scény, který si svou pozici vydobyl interpretací skladby Čas Sluhů skupiny ZOO, písněmi pro filmové hudební evergreeny Šakalí léta (Jednou mi fotr povídá) a Rebelové (San Francisco), vánoční stálicí Bílý kraj, nebo úspěšnou obhajobou o autorství svého hitu Chodím ulicí.

Článek

Pamatujete si ještě, jaké povolání vás okouzlovalo jako desetiletého kluka?

Vždycky jsem chtěl hrát v rockové kapele.

Jaká byla vaše cesta k muzice? Dlouhá a trnitá – nebo snadná?

Pokud subjektivně hodnotím délku svého dosavadního života, tak poměrně dlouhá, pokud obtížnost dosahování met, tak přiměřeně trnitá a když se ohlédnu, tak relativně snadná. Samozřejmě nic nespadlo z vesmíru a musel jsem cvičit a prožívat a psát a vymýšlet, ale kdybych o tom všem uvažoval jako o trnitosti, nebo nesnadnosti, tak bych si to určitě nevybral jako hlavní životní náplň.

Máte muzikantské geny v rodině?

Určitě jo a komediantské taky. Mladší z mých synovců je rozený talent na herectví a Rock`n`Roll. Je mu teprve devět a už testuje prkna. Za pár měsíců má premiéru v divadelní hře v New Yorku. Můj gen byl šedivý magnetofon Grundig, ze kterého se se linuly světové dobové hity, které si matka prozpěvovala v koupelně.

Kdy jste si uvědomil, že vás lidé rádi poslouchají?

Když na vystoupení přišlo více lidí než jen členové mé rodiny a nejbližší známí. A potom když jsme se skupinou ZOO dostali první Gramy za Objev roku. Ne že bychom jich měli více, ale byl to první ročník (1991) a ta cena byla taková podivná figurka z glazované pálené hlíny, kterou by se daly strašit děti.

Co se vám ve vaší profesi nejvíc povedlo?

To že se tím po tak dlouhé době pořád živím. Každý koncert, ať už sólo, ve triu, nebo s kapelou je pro mne stejně důležitý. Mít dočasnou moc nad pocity lidí je veliké privilegium. Je to téměř obřadná věc. Je to bílé woodoo.

Jaké povolání byste si rád zkusil – aspoň na 24 hodin?

Prezident USA. Zjistil bych jaký je to pocit být nejmocnějším, nejmediálnějším a zároveň nejnenáviděnějším člověkem na Zemi a ještě k tomu to, jaké je to být míšenec. Tak bych zabil dvě mouchy jednou ranou.

Jakou svoji písničku máte nejraději a proč?

Asi Čas Sluhů od ZOO. Neoposlouchala se a nepodlehla poločasu rozpadu. Zachovala si nadčasovou atmosféru.

Co se vám v poslední době nejvíc povedlo?

Krásně jsem se vyspal.

Kdy si myslíte, že si člověk může říct: udělal jsem kariéru?

Na konci své kariéry, když to o něm před ním řeknou jiní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám