Hlavní obsah

Zetor chce letos prodat více než čtyři tisíce traktorů

Brno

Tradiční tuzemský výrobce traktorů Zetor tractors chce letos navýšit prodej traktorů na víc než čtyři tisíce kusů, konkrétně 4005. Loni jich firma prodala 3773, což bylo nejméně od roku 2010. Firma uvedla, že loňský rok se nesl na trhu ve znamení recese.

Foto: Zetor

Koncept traktoru Zetor by Pininfarina

Článek

„Evropské trhy zaznamenaly pokles z hlediska celkových prodejů traktorů. Situace byla natolik vážná, že evropské hodnoty z roku 2015 byly nižší o sedm procent než hodnoty z roku 2009, kdy propukala hospodářská krize,” uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva společnosti Martin Blaškovič.

Přechod na sekvenční výrobu

Podle něj firma přesto zvýšila své tržní podíly na většině trhů. Blaškovič zmínil například Polsko, Slovensko. Zetoru se prý dařilo i v Německu, Velké Británii nebo Francii.

Zetor investoval desítky miliónů korun do výzkumu a vývoje, postavil logistické centrum, které dokončil začátkem letošního roku.

„Jedná se jen o část rozsáhlého projektu, po jehož dokončení a zavedení nových technologií bude následovat přechod na sekvenční výrobu, která umožní pružněji reagovat na poptávku,” uvedl Blaškovič.

70 let, 700 současných zaměstnanců

Firma plánuje rozšíření současných čtyř modelových řad na šest. Na veletrhu Techagro v Brně letos představila prototyp tříválcového traktoru o výkonu 49 koní, který se v budoucnu stane základem páté, nejmenší modelové řady traktorů značky. Práce pokračují i na nejsilnějším stroji s výkonem přesahujícím 200 koní.

Zetor zaměstnává přes 700 lidí a letos slaví 70 let od zahájení sériové výroby. Společnost na trh dosud dodala přes 1,3 miliónu traktorů. Silná je především ve střední a východní Evropě, kde je třetí nejsilnější společností v oboru. Loni Zetor vydělal po zdanění 119 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopravním firmám pomohou řidičky

Dopravní podniky na Moravě se potýkají s nedostatkem řidičů autobusů. A to přesto, že rekvalifikace, včetně rozšíření řidičského průkazu ze skupiny B na D,...

Výběr článků

Načítám