Hlavní obsah

Ženy v politice musí údajně víc bojovat o své posty

ČTK, Kariéra
PRAHA

Ženy ve vrcholné politice musí vyvinout víc úsilí než muži, aby se ve vysokých pozicích udržely. Podle předsedkyně České ženské lobby (ČŽL) Lenky Bennerové musí totiž kromě své práce okolí stále přesvědčovat i o tom, že funkci zvládají. Zatímco neúspěšní muži podle ní posty opustit nemusí, ženy odcházejí i za menší prohřešky.

Článek

Bennerová reaguje na aktuální situaci, kdy vládu opouští ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) kvůli problémům s přípravou čerpání peněz z evropských fondů. Ženy v české politice podle ní narážejí nejen na tzv. skleněný strop, ocitají se i na skleněném útesu. Když prý překonají neviditelnou bariéru a získají funkce, musí stále dokazovat své schopnosti.

Topolánek: Politika je jako hokejová šatna

Premiér Mirek Topolánek (ODS) kdysi uvedl, že kdyby ženy měly příslušné kvalifikace, bylo by jich v politice jistě víc.

Před časem navíc premiér popsal politiku jako mužské prostředí, kde ženy nemají příliš místo. Když se bývalá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zmínila o tom, že ji muži z vedení strany při jejích vystoupeních neposlouchali a bavili se, Topolánek opáčil: "Vrcholová politika je jako hokejová šatna - je tam binec, hluk a smrad."

Srovnání s kauzou Čunek  

Podle Kláry Zelenkové ze sdružení Fórum 50% ženy a muži ke svému setrvání ve funkcích přistupují rozdílně. "Zatímco muži se na významných postech drží zuby nehty, ženy pod tíhou argumentů a fakt většinou dobrovolně rezignují," uvedla.

Situaci Kuchtové srovnala s případem vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který čelil obvinění z přijetí úplatku. Jeho odchod z vlády požadovaly i romské organizace kvůli jeho výrokům o Romech. "Vicepremiér si z útoků na svou osobu dělal spíš legraci a výzvy politiků a političek k odstoupení nebral vážně. Na postu se nakonec dokázal udržet, a to zejména proto, že nepřiznal svou chybu," dodala Zelenková. Vicepremiér Čunek nedávno řekl, že ženy jsou "málo psychicky zatížitelné", proto tlak nevydrží.

Ministryně Kuchtová není první

Po pár dnech ve funkci z kabinetu odešla i ministryně kultury Helena Třeštíková. Svůj odchod zdůvodnila tím, že cítí politický nátlak kvůli obsazení postů náměstků. Vládu v minulosti opustily také ministryně zdravotnictví Marie Součková a Milada Emmerová (obě ČSSD). První byla odvolána hlavně kvůli tlaku na její odchod, druhá kvůli rostoucím nepokojům ve zdravotnictví. V křesle je nahradili muži.

Zelenková míní, že za Čunka se premiér postavil, ale Kuchtovou nepodrželo ani vedení její strany. Podle Bennerové je důvodem to, že v politice jsou hlavně muži, podporují se navzájem. Situace se podle ní změní, až podíl žen dosáhne aspoň 30 procent.

Reklama

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

Výběr článků

Načítám