Hlavní obsah

Zaměstnavatelé hážou rodičům s malými dětmi klacky pod nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen malá část českých zaměstnavatelů se snaží rodičům s malými dětmi usnadnit skloubení péče o rodinu se zaměstnáním. Vyplynulo to z příspěvků účastníků konference v Praze, kterou tomuto tématu věnovala společnost Gender Studies.

Článek

Kromě pracovníků neziskových organizací se jí zúčastnili i zástupci firem, které se svým zaměstnancům z řad rodičů snaží vyjít vstříc.

"V posledních dvou letech se situace mění k lepšímu. Některé firmy se začínají aktivně starat o to, aby rodiče vracející se z mateřské a rodičovské měli dobré podmínky návratu," řekla organizátorka konference Linda Sokačová. Vstřícní jsou podle ní zejména zaměstnavatelé v metropoli, kteří nechtějí přijít o perspektivní zaměstnance dobře ovládající firemní know-how. "Nabízejí jim částečné úvazky a různé možnosti brigádnické práce nebo jednorázové zapojení," uvedla Sokačová, obvyklé bývají i nabídky zaměstnání na snížené úvazky nebo vzdělávací programy.

Ve většině společností házejí rodičům klacky pod nohy

Takto "osvícených" zaměstnavatelů je však podle Sokačové v Česku jen menšina. "Velký problém je, že hodně zaměstnavatelů nedodržuje ani základní právní normy," puvedla Sokačová; matky se proto často nemohou po skončení rodičovské vrátit do původního zaměstnání. Otcům zase firmy často komplikují zamýšlený odchod na rodičovskou dovolenou, například přeřazením na jiný druh práce.

Stát by přitom podle Sokačové mohl zaměstnavatele motivovat k vstřícnosti například daňovými úlevami a různými dalšími podporami a pobídkami. Uvítali by je podle ní zejména zaměstnavatelé z malých firem.

Proč firmy nechtějí částečné úvazky?

Těm by změna pomohla například přijímat více lidí na částečné a sdílené úvazky, při nichž se o jedno pracovní místo dělí v příslušném poměru dva či více zaměstnanců. "Velikost firmy se odvozuje od počtu hlav ve firmě, nikoliv od počtu úvazků," vysvětlila Sokačová. Firmy s více než 25 zaměstnanci tak například musí ženám samy platit mateřskou dovolenou, stát jim ji proplatí teprve zpětně. "Finanční zatížení tak může být pro zaměstnavatele opravdu velkým problémem," prohlásila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám