Hlavní obsah

Zaměstnanci si před Vánocemi užívali internet

Právo, kil

Prosinec je tradičně obdobím, kdy dochází k největšímu zneužívání pracovního času a k poklesu pracovního výkonu ve všech kancelářských profesích, kde mají zaměstnanci přístup k počítači a internetu. Letos v rozmezí od 1. do 19. prosince vzrostla na pracovišti míra zneužívání pracovního času meziročně o pět minut na 100 minut denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Údaje vyplývají z analýzy společnosti truconneXion, která již čtvrtým rokem zjišťuje využívání výpočetní techniky na vzorku 2000 zaměstnanců v administrativních profesích.

Promrhaný čas narůstá

„Účet za předvánoční zneužívání pracovního času jednoho zaměstnance se tak v průměru vyšplhal na 5625 Kč. Od začátku prosince zaměstnanci na pracovišti trávili denně skoro hodinu a tři čtvrtě soukromými aktivitami, zejména nákupem vánočních dárků, výběrem a plánováním zimní dovolené či klábosením na sociálních sítích,” shrnul Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

Trend okrajování pracovní doby ve prospěch soukromých aktivit zaměstnanců podle něj roste, za poslední čtyři roky se promrhaný čas prodloužil o 15 minut. Lidé zároveň používají telefony stále méně k volání.

„Ze všech využívaných funkcí představuje telefonování pouze dvanáct procent a jeho podíl, stejně jako u klasických SMS zpráv, každoročně klesá ve prospěch komunikačních aplikací typu Skype, WhatsApp či Facebook Messenger. Patrný je nárůst času stráveného na sociálních sítích, větší konzumace multimediálního obsahu a různých aplikací,“ uzavřel Hnízdil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám