Hlavní obsah

Zaměstnanci chtějí více pracovat na svém počítači, obávají se ale narušení soukromí

Novinky,

Vlastní počítač či tablet i pro pracovní účely mají v ČR zaměstnanci jen 14 procent firem. Avšak 38 procent zaměstnanců by uvítalo možnost práce na svých soukromých zařízeních. Výsledky průzkumu mezi 807 zaměstnanci ve věku 18 až 60 let, kteří při své práci využívají počítačové technologie, představila společnost Intel. Odpovídají výsledkům dotazování mezi velkými firmami, ze kterých trend práce na soukromých počítačových zařízeních zavedlo jen sedm procent z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Překážkou většího prosazení BYOD, tedy trendu, který znamená, že si zaměstnanci nosí vlastní „chytré“ přístroje jako notebooky, smartphony či wi-fi routery do firemního prostředí, jsou v českých firmách zejména rizika v oblasti bezpečnosti firemního IT.

Bezpečnost i rozptylování

Obavy panují i na straně zaměstnanců. „Valná většina respondentů vyhodnotila jako riziko, že jejich zaměstnavatel bude mít skrze jejich počítač snadnější přístup k jejich soukromí a že by je mohl narušit. Poměrně rozšířené je také mínění, že soukromý počítač bude vystaven bezpečnostním incidentům cílícím na firmu, což může v důsledku vést k ohrožení či ztrátě soukromých dat,“ uvedl k výsledkům průzkumu Pavel Svoboda ze společnosti Intel.

Pracoviště se stává spíše stavem mysli než pevným místem v kanceláři.

Existují ovšem i jiné obavy. Mezi respondenty převládá názor, že v případě využívání vlastního počítače pro pracovní účely by měli větší tendenci nechat se v práci rozptylovat zábavou a vyřizovat v práci soukromé záležitosti.

BYOD si ovšem respondenti spojují i s pozitivními věcmi: většina se domnívá, že by v práci byli produktivnější, kdyby mohli pracovat na počítači, se kterým jsou důvěrně obeznámeni, a že by pro ně bylo praktičtější mít práci i zábavu soustředěnou v jednom zařízení.

Pracovat bezdrátově

O rozvolněném vztahu k pracovišti, které se stává spíše „stavem mysli“ než pevným místem v kanceláři, svědčí i související trend flexibilního pracovního prostředí v rámci firem. Již téměř polovina zaměstnanců (48 procent) už není pevně vázána ke svému pracovnímu stolu či kanceláři, může pracovat z jiného místa v rámci firmy.

K tomu, aby zaměstnanci mohli pracovat plnohodnotně a efektivně i mimo svou kancelář v „chytrých“ konferenčních místnostech či sdílených kancelářích, potřebují využívat dalšího stupně mobility, kde už je nebude omezovat ani propojení s periferiemi prostřednictvím kabelů, drátů či adaptérů.

Počítačové kabely na pracovišti vadí nadpoloviční většině oslovených zaměstnanců (57 procent), přičemž 16 procent je považuje za překážku vlastní mobility a efektivity práce. Zbývajících 41 procent v nich vidí problém spíše estetický.

Čtyři z pěti zaměstnanců (79 procent) by technologii bezdrátového přenosu obrazu a propojení s perifériemi bez jakýchkoli kabelů ve své práci přivítali. Obdobně se tato technologie jeví perspektivní ředitelům IT českých firem.

Reklama

Související články

Lokalita je při hledání práce důležitá

Rozhodujícím faktorem při výběru zaměstnavatele je pro 80 procent lidí pracujících v hlavním městě lokalita kanceláří. Naprostá většina zaměstnanců dává...

Softwarové firmy trápí nedostatek zaměstnanců

Čtvrtá průmyslová revoluce, o které se mluví zejména v souvislosti s automatizací a robotizací ve výrobě, s sebou přináší také významné změny na trhu práce....

Výběr článků

Načítám