Hlavní obsah

Vzdělávání praktických lékařů na jižní Moravě platí kraj

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na vzdělávání nových praktických lékařů v Jihomoravském kraji bude dočasně přispívat krajský úřad. Lékaři by jinak nemohli dokončit své vzdělání. Kraj se tak rozhodl poté, co s touto činností kvůli nedostatku peněz musel letos skončit Institut postgraduálního vzdělávání. Praktických lékařů se přitom regionu na mnoha místech nedostává.

Článek

Aktuálně se situace týkala šesti mladých lékařů, kteří by bez pomoci kraje pravděpodobně své vzdělání nemohli dokončit.  "Po finanční dotaci zaměstnají trojici budoucích praktiků dočasně krajské nemocnice a na každého z nich bude kraj do ledna 2008 přispívat 25 000 korun měsíčně," řekl krajský radní František Adamec.

Další tři lékaře převezmou nemocnice, které zřizuje stát. V Jihomoravském kraji nyní podle Adamce chybí několik praktických lékařů, například v Uherčicích na Znojemsku. Většina z 800 obyvatel musí za lékařem dojíždět do Vranova nad Dyjí, i ten je už ale v důchodovém věku.

Velká část praktických lékařů už dlouhodobě přesluhuje a mezi mladými není o tuto práci zájem. Do budoucna se tak snažíme předejít tomu, že lékařů bude kritický nedostatek," řekl Adamec. Speciální vzdělávání praktického lékaře trvá čtyři roky. Až dosud jej zajišťovalo ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím svého vzdělávacího institutu, u něhož byli lékaři zaměstnáni.

Letos však institut s lékaři kvůli nedostatku peněz rozvázal poměr. "Do doby, než ministerstvo vyřeší tento problém systémově, jsme se rozhodli na jejich vzdělávání přispívat. Většina zdravotnických zařízení by je totiž jinak nepřijala, z důvodu přípravy na povolání praktického lékaře jsou pro ně jako neodborníci neperspektivní," dodal radní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám